01. 04. 2010

Subjekty:
Hyposervis

Studie Deloitte a Hyposervis: Rezidenční trh stojí před oživením, impulzy má v rukou hlavně stát

“K hromadnému pádu developerských společností nedošlo, většina developerů se naučila žít v nových podmín­kách a rezidenční trh se stabilizoval i na nové cenové hladině,” zhodnotila Diana Rádl Rogerová, partnerka Deloitte v oddělení auditu.

Studie potvrdila, že v souvislosti s dopady ekonomické recese stoupá riziko ohrožených hypoték. „Zhoršenou schopnost nebo neschopnost splácet hypoteční úvěr z důvodu změny sazby při změně fixace sazby hypo­tečního úvěru uvedlo 5 procent dotázaných, což je výrazně vyšší údaj než trhem uváděných 2,25 procenta. To potvrzuje vhodnost systémových řešení, například v podobě zřízení garančního fondu,“ uvedl předseda představenstva společnosti Hyposervis Milan Roček.

Pokles rezidenční výstavby se projevil i na financování developerských projektů. V roce 2009 zaznamenaly banky snížení počtu i objemu financovaných developer­ských projektů v průměru o 66% procent respektive 65% procent oproti roku 2008. Mini­mální požadovaný podíl vlastních zdrojů (equity) se loni výrazně zvýšil, v průměru na 34 procent z 18 procent v roce 2008.

Velká skupina respondentů počítá s oživením trhu už v letošním roce. “Více než 39 procent dotázaných očekává, že v průběhu roku 2010 se ceny bytů na českém rezidenčním trhu nezmění. Přes 60 procent respondentů letošního průzkumu uvedlo, že současná doba je vhodnou příležitostí pro nákup nového bytu,” zdůraznila Diana Rádl Rogerová.

Developeři očekávají v následujících dvou letech pozvolný růst cen. V letošním roce by se ceny měly dostat na hodnotu 89 procent roku 2008 a v příštím roce na úroveň 92 procent z cen roku 2008. Počet prodaných bytových jednotek podle developerů letos skokově vzroste na hodnotu 96 procent počtu prodaných bytů v roce 2008.

REKLAMA

Banky předpokládají, že počet i objem poskytnutých hypotečních úvěrů se letos dostane na 86 procent hodnoty roku 2008, zatímco v loňském roce tyto ukazovatele klesly pod úroveň 75 procent z roku 2008. „V roce 2011 by počet hypoték mohl podle studie překročit úroveň z roku 2008,“  upozornil Milan Roček.

Objem bytového fondu v České republice je v přepočtu na 1000 obyvatel minimálně srovnatelný se západní Evropou. V kvalitě bydlení však ČR výrazně zaostává, výdaje na opravu a údržbu jsou výrazně nižší.

V porovnání se západní Evropou v ČR vykazuje nízký podíl nájemního bydlení. Jeho rozvoj by měl být podle expertů Deloitte a Hyposervis směřován zejména ze soukromých zdrojů v podobě podpory drobných soukromých investorů, případně vytvo­řením podmínek pro vstup institucionálních investorů a přispět tak ke komerční výstavbě nájemního bydlení jako významného multiplikátoru české ekonomiky.

Studie upozornila na potřebu nového dlouhodobě udržitelného konceptu rozvoje bydlení v České republice. V této souvislosti autoři vyjmenovali tyto navrhovaná opatření:

Sociálně-stabilizační funkce:

·         zřízení Hypotečního garančního fondu pro ohrožené držitele hypoték

·         zavedení daňových úlev na koupi bytu pro vlastní bydlení

·         řešení problematiky bydlení seniorů – podpora výstavby a provozu center pro seniory

Stimulace ekonomiky:

·         podpora nájemního bydlení – vytvořit podmínky pro vstup privátních a institucionálních investorů

·         podpora výstavby infrastruktury u developerských projektů

·         podpora kvalitativního a energetického zlepšení bydlení

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu