23. 04. 2015

Subjekty:
Trigema

Kulatý stůl společnosti Trigema byl zaměřený na vývoj developerského trhu v prvním kvartálu roku 2015 i na požadavky klientů

V Praze se tempo prodejů nových bytů dočkalo další akcelerace. Prodalo se 1850 nových bytů což je meziročně o 37 % bytů více. V nabídkách developerů je 6.600 dostupných bytů, z nich je zhruba 1.250 k dispozici k okamžitému nastěhování. Tyto informace vycházejí ze společných dat společností EKOSPOL, Trigema a Skanska Reality, které na jaře loňského roku spojily své síly s cílem poskytnout objektivně co nejpřesnější údaje o situaci na trhu v Praze.

„S výjimkou posledního kvartálu let 2012 a 2013 dosahují prodeje bytů v Praze konzistentního růstu a výjimkou se nestal ani první kvartál letošního roku.“, uvedl generální ředitel spol. Trigema Marcel Soural, a dodal: „Už nyní je prodáno o 37 % více, než tomu bylo ve stejném období v minulém roce.“

Zástupci společnosti také novináře seznámili s vývojem průměrných cen za metr plochy, které po největším propadu v roce 2012 zvolna, ale konstantně rostou. Současná průměrná cena je 63.302 Kč s DPH / m2 a v meziročním srovnání doznala růstu o 3 %.

V prvním kvartálu roku 2015 je v Praze v prodeji 266 projektů od 165 developerů.

REKLAMA

Z výzkumu také vychází, že se více než 93 % prodejů odehrává v cenové úrovni nad 45.000 Kč s DPH /m2 (47 % v rozmezí 45 – 60.000), což lze přisoudit stále se zvyšujícím nárokům kupujících na kvalitu bydlení, která s sebou logicky nese vyšší průměrnou cenu. Oproti prvnímu kvartálu minulého roku tak klesl poměr prodaných „superlevných“ bytů o 3 %. Naopak o 7 % vzrostl počet prodaných bytů v ceně nad 60.000 Kč/m2.

„Nejdražší segment nad 60.000 Kč nadále posiluje svou pozici“ upozorňuje Marcel Soural a dodává: „momentálně se na trhu nachází o 22% více bytů s cenou v tomto segmentu.“

Ve druhé části představil Kamil Kunc výsledky agentury nms market research, která provedla výzkum mezi Pražany ve věku 25 – 60 let se zájmem o nový byt. Většina z nich (88 %) klade důraz na komplexní řešení ze strany developera. Většina respondentů vybírá bydlení na internetu a hledají především kvalitně postavený byt za výhodnou cenu.

Podrobné informace můžete očekávat na blogu Trigemy a nově také na jejím Twitteru. Nově je také možné sledovat twitterový profil generálního ředitele Marcela Sourala.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek