17. 06. 2021

Kupci nemovitostí se přeplácejí. Ceny bytů a domů se při prodeji zvyšují v průměru o 4 %

Na českém realitním trhu se objevuje nový trend. Lidé a firmy se při nákupu nemovitostí často přeplácejí a nabízejí vyšší částky, než za kolik jsou domy a byty dostupné. Podle dat společnosti Garantovanynajem.cz se trend přeplácení týká až 30 % prodávaných nemovitostí. Ceny se konkrétně navyšují o 2 – 6 % z inzerované ceny.

K přeplácení dochází nejčastěji v případech, kdy se nemovitost nakupuje skrze formy akcí či obálkových metod, kdy zájemci jednorázově nabízí maximální částku, kterou jsou ochotni zaplatit. Nejčastěji se s tím kupující setkají v Praze a Brně. Prodejci a makléři se snaží fenomén přeplácení omezit a navýšení promítají rovnou do inzerovaných cen bytů.
Nabídka konkurenčních cen nebude v budoucnu hodnotu bytů zvyšovat nikterak výrazně. Zatímco aktuálně se jev týká zhruba 30 % prodávaných nemovitostí, odborníci z Garantovanynajem.cz očekávají, že se podíl brzy sníží na asi 10 %.
„Na straně prodejců se jedná o zcela logický krok, který zabrání tomu, aby se investice do nemovitostí nestala pro většinu nakupujících finančně příliš náročnou,“ vysvětluje Viktor Mejzlík ze společnosti GarantovanyNajem.cz. I když se jedná o dobrou zprávu pro prodejce, v případě makléřů tomu tak být nemusí. Agenda spojená s koordinací nabídek je náročná a pro mnohé eticky diskutabilní. Makléři se proto snaží prodejní ceny navyšovat natolik, aby nezůstal prostor pro další navyšování.
Ceny bytů i nájmů přesto porostou
Z fenoménu přeplácení nemusí mít strach ani zájemci o investiční byty, jejichž ceny klesat s největší pravděpodobností nebudou. V meziročním srovnání jsou na tom v červnu dobře především krajská města. Například v Brně podle serveru realitymix.cz meziročně vzrostla cena za nájem bytu o výměře 60m2 o 4,5 %, v Olomouci pak dokonce o 9,4 %. Také v Praze by se situace na trhu mohla brzy výrazně zlepšit, především s návratem studentů a turistů do centra města. Nabídka bytů k dlouhodobému pronájmu se vlivem reorientace řady kapacit na turistické nebo studentské ubytování sníží, což se odrazí i na ceně nájmu.
Ceny bytů v Praze i Brně rostly závratným tempem i během koronavirové pandemie, kdy řada investorů i odborníků očekávala zcela opačný trend. V Brně pak stoupaly ceny nemovitostí dokonce ještě 2x rychleji než v Praze. Podle dat realitymix.cz se od března do května 2021 zvýšily ceny nemovitostí v Praze o 2,9 %, zatímco v Brně to bylo o 6,9 %. Cena průměrného bytu v moravské metropoli o výměře 60m2 tak nyní míří k hranici 4,5 milionu korun. Příčinou by však nemusel být jen pandemický trend.
„V rámci realitních serverů se poptávající snaží čím dál častěji ‚topovat‘ cizí nabídky, podobně jako například při aukci. Finální cena nemovitosti tím může pochopitelně značně stoupnout,“ uvádí Tomáš Suchomel, ředitel společnosti GarantovanyNajem.cz. Podle jeho slov může v případě, kdy o nemovitost soupeří více zájemců, cena nemovitosti narůst v průměru až o 6 % oproti ceně původní.