12. 12. 2018

Lidé postižení exekucí už nemusí přijít o střechu nad hlavou: pomáhá jim Nadační fond proti dluhové pasti

Od září 2018 zahájil svoji činnost Nadační fond proti dluhové pasti (NFPDP), který nabízí pomoc lidem postiženým exekucí. Sdružuje akreditované odborníky na dluhové poradenství, poskytuje zadluženým osobám právní pomoc a pomáhá jim s orientací v nabídkách na finančním trhu. V případech, kdy je to možné, pomůže s uhrazením dlužné částky za povinného a zastaví exekuce, které směřují proti jeho obydlí.

Nadační fond se vždy snaží najít vhodné řešení pro zachování bydlení postiženého například formou účinné konsolidace pohledávek. A pokud ani to není možné, alespoň mu poskytuje maximální související pomoc.
Případné zaplacení dluhů za dlužníka není pochopitelně nárokové a vyžaduje pečlivé posouzení všech okolností případu. Největší pomoc poskytujeme zejména seniorům, matkám samoživitelkám a znevýhodněným lidem, kteří se dostali do neřešitelné finanční situace,“ vysvětlil zakladatel fondu Jan Sedláček, podle čeho vybírají postižené exekucí a komu pomáhají uhradit jejich dluhy.
Při exekuční dražbě jsou lidé vystěhováni na ulici, většinou zcela bez prostředků, což s sebou přináší celý řetězec dalších nepříznivých důsledků. Se ztrátou bydlení a práce jde ruku v ruce ztráta sebeúcty, prohlubující se stres a naprostá izolace od společnosti. Takto spuštěnou lavinu je pak velmi těžké zastavit.
„Nucené dražby jsou podle nás neetické. Lidé jsou v časové tísni, exekutoři na ně vyvíjejí nátlak a oni nemají prostředky, aby se mohli účinně bránit. V takových případech dochází k prodeji jejich majetku hluboko pod jeho skutečnou cenou. My sdružujeme certifikované partnery z oblasti finančního trhu, kteří navrhnou to nejlepší řešení, jak se dostat z dluhové pasti a spolupracujeme bytovými družstvy, která jsou schopna případně pokrýt bytové potřeby,“ vysvětlil Jan Sedláček férovou výhodu pomoci prostřednictvím fondu.
„Kromě pomoci lidem postiženým exekucí se budeme snažit o prosazení legislativních opatření, která by systémově zmírňovala negativní dopady zabavování majetku a zejména pak nemovitostí na bydlení. Chceme dosáhnout toho, aby stát vedl o takových případech řádnou evidenci a důsledně přezkoumával, zda není možné situaci řešit méně drastickým způsobem,“ popsal Jan Sedláček vyšší, dlouhodobé cíle nadačního fondu.
Tisková zpráva Nadační fond proti dluhové pasti

Vstoupit do diskuze 1 Příspěvek