13. 05. 2015

1 komentář

Lidé se nejvíce zadlužují kvůli domácím spotřebičům

Úvěrová společnost Fair Credit realizovala průzkum mezi spotřebiteli, na co si nejčastěji půjčují finanční prostředky a kupodivu to nebyly dovolené a vánoční dárky. Nejčastějším důvodem, které vedou lidi k tomu, aby si vzali půjčku, jsou nákupy domácích spotřebičů (26 %) a také půjčky na rekonstrukci bytu (21, 8%). Výjimkou nebyla ani půjčka na nákup kosmetiky či oblečení (9,2 %),” sdělil Ing. Tomáš Konvička, MBA, obchodní ředitel společnosti Fair Credit. „Častěji si přitom překvapivě půjčují ženy, a to mezi 28 až 52 lety. Celkově se tak snižuje věk žadatelů o půjčku, a to rekordním tempem,“ komentuje situaci Tomáš Konvička.  V loňském roce byl nejčastější věk žadatelek mezi 35 a 52 lety.

Tempo zadlužování domácností v oblasti spotřebitelských úvěrů dlouhodobě klesá. Zatímco v květnu 2009 měly domácnosti rozpůjčováno přes více než 310 mld. korun, od roku 2010 se zadluženost českých rodin drží na úrovni 265 mld. korun. Letos se výše spotřebitelských úvěrů dostala na nejnižší hranici od roku 2009, 260,7 mld. Kč. Přispívá k tomu i zodpovědné chování úvěrových společností, které zpřísnily skóringová pravidla pro získání úvěru, nahlížení více do bankovních a nebankovních registrů. „V daných případech si i samy domácnosti uvědomily, že nejsou schopni splácet budoucí půjčku a raději si žádost o úvěr rozmyslely,” dodal Ing. Tomáš Konvička, MBA.

Zdroj dat: ČNB z let 2009 – 2015, www.cnb.cz

Vstoupit do diskuze 1 komentář