21. 05. 2019

Mladé rodiny se stěhují mimo Prahu. Rozhoduje levnější bydlení a dobré spojení s metropolí

Ceny pražských novostaveb s průměrem 100 000 korun za m2 dělají problém hlavně mladým párům. Mladí lidé, zejména pokud chtějí založit rodinu, nemají často šanci hypotéku získat a udržitelně splácet. Na bydlení jsou obvykle schopni vynaložit do 20 000 korun měsíčně. Stále více z nich tak vzdává vlastní bydlení v Praze a stěhuje se do okolí metropole. Důvod? Splátky hypotéky vycházejí výrazně levněji než pronájem i v okrajových částech Prahy.

„Loni jsme zaznamenali strmý propad poptávky mladých do 30 let po vlastním bydlení. Důvodem je jednoznačně cena. Typická mladá rodina je schopna vynaložit na bydlení maximálně 20 000 korun měsíčně. To v Praze vystačí jen na malé byty nebo na nižší kvalitu panelového domova. Nejčastějším přáním je přitom 3+kk v novostavbě. Jen nájem takového bytu vyjde v okrajových částech Prahy na 18 000 až 20 000 korun,“ říká Denisa Višňovská, Partner realitní kanceláře LEXXUS.
Oproti tomu příměstské lokality nabízejí novostavby s množstvím bytů 3+kk do 4,5 milionů korun včetně parkovacího stání a sklepa. V takovém případě lze splátky dostat pod hranici 14 000 korun měsíčně.
„Rozhodně nelze říci, že by mladé rodiny oslovila každá lokalita. Důležitá je školka a škola a další základní služby v docházkové vzdálenosti. Z naší nabídky příměstských projektů jsou nejprodávanější Nové byty Čelákovice nabízející rodinné 3+kk za cenu 2+kk v Praze,“ říká Denisa Višňovská, Partner realitní kanceláře LEXXUS.
Co musí kvalitní příměstská lokalita splňovat? Satelitní bydlení, u kterého je nezbytné alespoň jedno auto do rodiny, ztratilo na atraktivitě. Výhodu mají lokality, které obyvatelům nabízejí v docházkové vzdálenosti všechny služby obvyklé ve městě. Rozhoduje zejména blízkost školek, škol, obchodů, pošty a další základní občanské vybavenosti. Klíčové je také dobré spojení do Prahy, zejména kvůli práci. Výrazným bonusem je blízkost vlaku. Naopak lokality propojené s metropolí pouze autobusem se v oblibě propadají. Velmi důležité je také okolí. Blízkost přírody a sportovního vyžití znamená velké plus.
Právě na tyto výhody spoléhá projekt Nové byty Čelákovice nabízející 77 bytů o dispozicích 1+kk až 4+kk. Téměř každý byt disponuje balkonem, terasou nebo předzahrádkou. Ke všem bytům lze přikoupit kryté parkovací stání a sklepní kóji. Bytový dům je citlivě umístěn do současné zástavby města Čelákovic a projekt tak bude moci od počátku využívat plnou občanskou vybavenost města. Byty budou k nastěhování na jaře příštího roku.
Tisková zpráva Lexxus

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek