11. 05. 2015

Na Slovensku pořídíte hypotéku s 0% úrokem

Rekordní objemy již před vrcholem sezóny

Slovenské banky v letošním březnu poskytly rekordní objem úvěrů na bydlení. Celková suma rozpůjčovaných prostředků, z nichž drtivou většinu tvoří hypotéky, činila 539 mil. EUR, což v přepočtu na české koruny dělá zhruba 15 miliard korun. Rekordní výsledek a meziroční růst o 16 procent je stejně jako v České republice způsoben kombinací oživení reálné ekonomiky, rostoucí poptávky po novém bydlení a rekordně nízkých úrokových sazeb. Rekordní objem sjednaných úvěrů přichází ještě před hlavní sezónou, která na Slovensku přichází obvykle v druhém čtvrtletí, kdy bývají nejpříznivější podmínky pro získání hypotéky s úrokovým zvýhodněním (viz Hypotéky pro mladé se sazbou 0 % p. a.)

Převážnou většinu sjednaných úvěrů tvoří hypotéky s fixací na 3, 4 nebo 5 let, u kterých také banky nabízejí nejvýhodnější úrokové sazby. Na Slovensku je v mnohem větší míře rozvinutý trh refinancování hypoték. Banky se odchodu klientů snaží zabránit nejrůznějšími způsoby, přičemž individuálně dokážou nabídnout např. snížení úrokové sazby úvěru v průběhu trvání doby fixace.

clipboard0702

Slovenské sazby jsou s českými srovnatelné

Průměrná úroková sazba sjednaných úvěrů klesla v březnu z 2,75 % na 2,66 %. Oproti loňskému roku jsou nyní úvěry v průměru levnější o 0,85 procenta. V porovnání s Českou republikou, kde je však metodika výpočtu trochu jiná, jsou průměrné úrokové sazby na Slovensku o 0,2 procentního bodu výše.

Z pohledu reálně dosažitelných sazeb však tak velké rozdíly mezi našimi a slovenskými bankami nejsou. Pokud klienti hledají nabídku, která není podmíněná sjednáním dalších služeb banky, začínají tamní banky na 1,80 %. V případě, že klient využije dalších služeb banky, může se nově dostat až na úrokovou sazbu 1,49 %. S touto nabídkou přišla minulý týden UniCredit Bank, která obdobnou nabídku představila také v České republice.

Nejvýhodnější úrokovou sazbu banky nabízejí u 3 – 5letých fixací. Průměrná úroková sazba hypoték s touto fixací činila v březnu 2,60 %. Podle tamních expertů proto není překvapením, že bezmála 95 % z celkového počtu sjednaných úvěrů činí právě hypotéky s 3, 4 nebo 5letou fixací.

Hypotéky pro mladé se sazbou 0 % p. a.

Slovensko vede podle Eurostatu statistiku zemí s největším procentem mladých lidí žijících ve stejné domácnosti s rodiči. Tamní vláda se snaží vytvořit mladým lidem podmínky pro pořízení vlastního bydlení. Lidé do 35 let proto mohou využít nabídky tzv. „hypoték pro mladé“. V rámci tohoto programu klienti splňující podmínky účasti v projektu získávají 3% slevu na úrokové sazbě (2 % doplácí stát, 1 % poskytující banka). Hlavním kritériem účasti v programu je věk mezi 18 – 35 roky a výše průměrného příjmu, která nesmí přesáhnout 1,3 násobek průměrné nominální mzdy za předchozí čtvrtletí. Pokud žádají manželé, je tato hranice dvojnásobná. V 2. čtvrtletí je tato hranice zpravidla nejvyšší a proto řada žadatelů čeká na tuto příležitost. V letošním 2. čtvrtletí mají nárok na zvýhodnění žadatelé, jejichž hrubý měsíční příjem za předchozí kalendářní rok nepřesáhl 1193,40 EUR.

Úrokové zvýhodnění platí po dobu prvních 5 let splácení úvěru. Dotaci k úrokové sazbě je možné získat nejvýše na částku odpovídající 70 % hodnoty zástavy nemovitosti maximálně však 50 000 EUR. Část úvěru překračující některou z těchto hranic se úročí standardní úrokovou sazbou. Přehled nejvýhodnějších, aktuálně dostupných nabídek, ilustruje následující tabulka. V případě Slovenské spořitelny a VÚB je možné získat hypoteční úvěr s 0% úročením.

clipboard0703 Zdroj: www.banky.sk

Ceny nemovitostí pozvolna rostou

Průměrná cena nemovitostí určených k bydlení rostla v 1. čtvrtletí již třetí čtvrtrok v řadě. Aktuálně vzrostla o 8 EUR/m2 na hodnotu 1226 EUR/m2, což znamená meziroční nárůst o 0,4 procenta. Rostou jak ceny bytů, tak ceny domů. Bydlení zdražilo v polovině z osmi slovenských krajů, hlavním tahounem růstu je však Bratislava. Ceny bytů a domů na Slovensku prudce rostly v období realitního boomu, svého maxima dosáhly v roce 2008. Následně začaly klesat a v průběhu šesti let bydlení zlevnilo o více než 20 procent.

Vývoj průměrné ceny bydlení na Slovensku (EUR/m2)

clipboard0704Zdroj: GOLEM FINANCE, investujeme.sk, Národná banka Slovenska (nbs.sk), banky.sk

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek