Pondělí 10. prosince. Svátek má Julie.

Nejlépe si nový byt vyberete v Praze 5, nejhorší nabídka zůstává v nejužším centru

20.11.2018 03:11 Tisková zpráva:

Zájemci o nové bydlení v hlavním městě nemají lehkou pozici, dostupných bytů je stále méně. Přesto existují lokality, kde je výběr o něco lepší. Nejvíce dostupných bytů nabízí developeři v Praze 5, kde si lidé mohli vybírat z celkem 911 nových bytů. Naopak v nejužším centru Prahy je situace zcela opačná – ceníky developerů jsou zde velmi prořídlé. Vyplývá to z podrobných statistik společnosti EKOSPOL, která pražský rezidenční trh monitoruje už jedenáct let.

Počet dostupných nových bytů v cenících developerů se už delší dobu pohybuje kolem třítisícové hranice. Nabídka tak nepokryje ani celoroční poptávku po novém bydlení. Některé lokality se však tomuto dlouhodobému trendu vymykají. „Nejlepší výběr je aktuálně v Praze 5, kde developeři v cenících nabízejí 911 nových bytů. Na druhou pozici klesla Praha 9, kde je dostupných 742 nových bytů,“ přibližuje prodejní statistiky generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL Evžen Korec.

Naopak na druhé straně žebříčku nabízených bytů zůstávají centrální části hlavního města. „Nejméně nových bytů v cenících developerů, celkem 66, najdeme v Praze 1. Jen o 27 více jich pak leží v Praze 2. Je to logické, protože v nejužším centru se staví většinou jen menší komorní projekty s nižším počtem bytových jednotek. Jejich nevýhodou, která se projevuje i v nižších prodejích, je výrazně vyšší cena,“ upozorňuje Korec.

Právě porovnání průměrné ceny s počtem nabízených bytů odhalí jednu zajímavost, která však platí dlouhodobě. V lokalitách s velkou nabídkou dostupných bytů jsou jejich ceny výrazně nižší než tam, kde se nových bytů nedostává. Nejlevnější tak je Praha10 s průměrnou cenou za metr čtvereční 78 486 korun, kde developeři aktuálně nabízí 412 nových bytů. Naopak v Praze 1 průměrná cena narostla až na 175 968 korun za jeden metr čtvereční nového bytu.

Jasně se tak ukazuje, že pouze dostatečná nabídka velkého počtu nových bytů v okrajovějších lokalitách umožňuje nabízet cenově dostupnější bydlení. Nabídka nových bytů tak jde vstříc poptávce, protože lidé hledající nové bydlení dlouhodobě preferují okrajovější části města uprostřed zeleně s dobrou dopravní dostupností a plnou občanskou vybaveností,“ tvrdí Korec.

Data dostupných bytů doplňují prodejní statistiky, které EKOSPOL zveřejnil v minulých týdnech. Podle nich se ve třetím čtvrtletí letošního roku v Praze prodalo nejméně nových bytů za posledních šest let, celkem jen 1035 nových bytů za 6,43 miliardy korun. Z hlediska počtu jde o meziroční pokles o 17,4 procenta. Průměrná cena nových bytů v nabídkách developerů od začátku roku vzrostla už o 11 procent na 94 894 korun za metr čtvereční. Naopak rozloha průměrného nabízeného bytu se opět o něco zmenšila a dosahuje 64,43 metru čtverečního. Za průměrný byt tak zájemce musí zaplatit 6,1 milionu korun.

Dostupné nové byty v jednotlivých městských částech

Lokalita Počet Průměrná cena za m2
Praha 1 66 175 968