Sobota 20. dubna. Svátek má Marcela.

Nejrychleji se pronajímají byty v Plzni

19.04.2017 12:04 Tisková zpráva:

Nejrychleji pronajímají své nemovitosti majitelé plzeňských bytů. Nového nájemce naleznou průměrně již za 12,5 dne. Podobně jsou na tom také pronajímatelé v Praze či Liberci. Vyplývá to z interních statistik společnosti UlovDomov.cz, provozovatele inzertního portálu zaměřeného na pronájmy bytů a spolubydlení a služby IdealniNajemce.cz. Výhodnou pozici na realitním trhu mají také brněnští pronajímatelé, o jejichž byty je v Česku největší zájem. Na jeden inzerát se jim přihlásí až 12 uchazečů.

Největší zájem o pronájem bytu je v Brně

V České republice je evidována až pětina nájemních bytů (ČSÚ, 920 400 bytů), přičemž nejvíce se jich nachází v hlavním městě Praze a Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. Právě tyto tři lokality tvoří téměř polovinu celého nájemního trhu. Největší nabídka je přitom již tradičně v Praze. Dle statistik společnosti UlovDomov.cz zde majitelé bytů nabízejí k pronájmu průměrně 3 170 nemovitostí měsíčně. V Ostravě je to v porovnání s hlavním městem jen čtvrtina (810 nemovitostí), v Brně pak pětina (680 nemovitostí). Výrazně nízká nabídka bytů a vysoká koncentrace studentů však mají za následek, že se brněnským pronajímatelům v porovnání s ostatními městy ozývá rekordní počet potenciálních nájemců. Na jeden inzerát se jim průměrně přihlásí až 12 zájemců. Naopak v Praze je to průměrně jen pět zájemců a v Ostravě dokonce jen dva.

Nejrychleji lze pronajmout byt v Plzni a v Praze

Zatím co ještě před dvěma lety trvalo majiteli nemovitosti pronajmout byt průměrně 25 dní, dnes se tato doba výrazně zkrátila o téměř dva týdny. Například v Plzni trvá majiteli bytu nalézt nového nájemce pouhých 12,5 dne. Podobná situace je také například v Praze (13 dní) či Liberci (13,5 dne). Naopak trpělivější musejí být majitelé bytů v Olomouci (18 dní), Ostravě (17,5 dne) či v Brně (15 dní).

Kratší doba na prověření

Zkrácení doby nalezení nového nájemce sebou však přináší i kratší dobu na jeho prověření. Právě zjištění si bližších informací je jedním z nejdůležitějších kroků při výběru budoucího nájemce. Majitel bytu se díky němu může vyhnout řadě problémů v podobě neplacení nájmu či poničení bytu.

Jen v loňském roce jsme v rámci naší služby Prověřování rizikovosti osob zjistili, že každý sedmý potenciální nájemce má zkušenosti s exekucí nebo má trvalé bydliště vedeno na obecním úřadě. Pronajímatelé by toto riziko neměli podceňovat. Existuje řada veřejně přístupných rejstříků, v nichž se dozví o svém budoucím nájemci vše potřebné,“ říká Tomáš Brychta ze společnosti UlovDomov.cz

Vedle prověřování rizikovosti osob poskytuje společnost UlovDomov.cz službu IdealniNajemce.cz. Jejím prostřednictvím nabízí majitelům bytů veškerý servis spojený s pronájmem jejich nemovitosti, včetně převzetí všech rizik s tím spojených. Nejen že prostřednictvím všech dostupných informací ověří a vybere vhodného nájemce, ale také zaručí, že pronajímatel bude dostávat své nájemné pravidelně a včas, a to bez ohledu na obsazenost pronajatého bytu.

Tisková zpráva: UlovDomov.cz