11. 12. 2018

Nejste náhodou budoucí milionáři? Po těchto nemovitostech bude brzy velká sháňka

Změny na trhu s bydlením výrazným způsobem ovlivňují poptávku po konkrétních typech nemovitostí. Do hledáčku zájemců – ať už z řad jednotlivců, firem anebo dokonce developerů – se tak dostávají objekty, které ještě před pár lety bylo možné pořídit za směšné částky. Jeden z největších realitních serverů Bezrealitky.cz vytipoval domy a byty, jejichž cena roste již několik měsíců v řadě a v následujících letech se bude pravděpodobně skokově zvedat.

S ekonomickým růstem stoupá také chuť Čechů utrácet a takzvané nové typy nemovitostí jsou dobrou příležitostí, kam vložit své peníze.
„Češi vlastní obrovské množství nemovitostí, které mají poprvé od revoluce šanci dostatečně zhodnotit. Jedná se o domy a byty, které byly v minulosti velmi špatně prodejné. Především kvůli tomu, že zájemci neměli prostředky na další rekonstrukce objektů anebo se nemovitosti nacházely v místech s nízkými možnostmi dalšího využití,“ zmiňuje Hendrik Meyer, šéf portálu Bezrealitky.cz. „Dnes se situace na trhu s bydlením i prací výrazně změnila a pro celou řadu Čechů to přineslo možnost, jak jejich nemovitosti prodat za velice výhodných podmínek.“
Malý byt v městském činžáku
Nejen Praha a Brno, ale také další města se brzy budou potýkat s nedostatkem malometrážního městského bydlení. Starší byty v cihlových domech, ideálně před rekonstrukcí, se přitom ještě nedávno daly v centrech velkých měst zajistit za částku pod 20 000 korun za metr čtvereční. Dnes se prodávají klidně za trojnásobek a cena ještě poroste.
Byty v původním stavu mají paradoxně často vyšší cenu než ty, které v 90. letech prošly necitlivou rekonstrukcí.
Jedno i dvougenerační rodinné domy v malých městech
Rodinné domy s dojezdovou vzdáleností do jedné hodiny od velkých měst jsou horkým kandidátem na realitní tsunami. Na jedné straně jsou stále častěji vyhledávané jako objekty pro nájemní bydlení, na straně druhé budou lákat i kupce z řad jednotlivců. U dvougeneračních domů se dá navíc předpokládat návrat k jejich původní funkci – celá řada rodin se opět sestěhovává pod jednu střechu.
Paneláky na malých městech
Zkrátka nepřijdou ani majitelé některých bytů v městských i vesnických bytovkách. Ty se v posledních měsících kvůli situaci na trhu práce stávají vyhledávaným artiklem pro personální agentury anebo majitele místních průmyslových provozů, kteří nabízejí ubytování svým zaměstnancům. Prodej, ale i pronájem, se v době konjuktury vyplatí všude tam, kde jsou v dojezdové vzdálenosti velké podniky. Spojení prostřednictvím MHD často nehraje roli – zaměstnance sváží podniková autobusová linka.
Chalupy v původním stavu
Nezrekonstruované, sedmdesát a více let staré rekreační objekty bylo možné sehnat ještě před deseti lety v závislosti na stavu i za nižší stovky tisíc korun včetně pozemku. Objekty v pohraničí, do kterých od konce války nikdo neinvestoval, se i dnes čas od času objeví v realitních nabídkách.
Spolu s nárůstem zájmu o domácí turistiku jsou tyto objekty v hledáčku jednotlivců, kteří by rádi investovali do vybudování svého letního sídla, ale i podnikatelů hledajících prostory pro ubytovací zařízení nebo zemědělskou činnost.
Tisková zpráva Bezrealitky.cz

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek