11. 02. 2020

Subjekty:
EKOSPOL

Nejvíce bytů se loni postavilo ve středních Čechách, Praha o tisíc zaostala

11. 2. 2020 Praha – Nejvíce nových bytů postavily loni firmy ve Středočeském kraji, podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) jich bylo 7035. S více než tisícovým odstupem následovala Praha, kde se dokončilo celkem 6002 nových bytů. Naopak nejméně se bytový fond rozrostl v Karlovarském kraji, kde ČSÚ eviduje pouhých 684 dokončených bytů.

Třetí místo v bytové výstavbě obsadil Jihomoravský kraj s 4720 dokončenými byty. Dvoutisícovou hranici pak překonaly už jen tři další kraje – Plzeňský (2688 dokončených bytů), Moravskoslezský (2443 dokončených bytů) a Jihomoravský (2229 dokončených bytů). Méně než tisíc nových bytů se postavilo už jen v Libereckém kraji (841 dokončených bytů).
Deset let neaktualizovaný územní plán, nedostatek pozemků a nové výstavbě nepřátelské vedení některých městských částí vedlo k tomu, že Praha přišla o svoji mnoholetou dominanci na poli bytové výstavby. Dvě třetiny nově postavených bytů vždy připadaly na hlavní město, to už ale dávno neplatí. Nedostatečná nabídka způsobila, že se stále více zájemců o vlastní bydlení poohlíží za hranicemi města ve středočeských obcích. Pokřivený rezidenční trh v hlavním městě tak přivolal novou vlnu suburbanizace,“ říká generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.
Zajímavé je srovnání, jaké byty lidé v jednotlivých krajích preferují. Zatímco v Praze výrazně vede výstavba bytových domů, v ostatních krajích lidé upřednostňují rodinné domy. V hlavní městě 4669 nově postavených bytů vyrostlo v rámci bytového domu a jen 711 bytů připadá na rodinné domy. Naopak ve Středočeském kraji firmy stavěly hlavně rodinné domy (4860 bytů) na úkor domů bytových (1548 bytů). V případě bytů v bytových domech jde však o nejvyšší číslo od roku 2009 a zároveň je to dvakrát více než o dva roky dříve.
Pokud už zájemci o vlastní bydlení míří mimo hranice Prahy, tak stále preferují vlastní rodinný dům. Růst cen nemovitostí, který se šíří i do obcí v okolí hlavního města, však způsobil, že ve středních Čechách roste také zájem o bydlení v bytovém domě. To bylo dříve nemyslitelné. Ostatně tento trend potvrzuje stále více developerských projektů připravovaných ve středočeských obcích s dobrou dopravní dostupností do Prahy,“ uvádí Korec.
Z přílivu nových obyvatel by mohly profitovat i tyto středočeské obce. „Díky rostoucí populaci získají více peněz z daní a zároveň se zlepší občanská vybavenost. Bytovou výstavbu totiž budou následovat nové obchody a služby. Naopak zhoršit by se mohla dopravní situace, hlavně ve směru na Prahu, protože spousta lidí bude i nadále pravidelně dojíždět do hlavního města do zaměstnání. Jedinou možností, jak pravidelné každodenní přesuny velkého množství lidí omezit, je umožnit lidem pracujícím v hlavním městě, aby v něm mohli také bydlet. Bez masivní bytové výstavby však dostupnost bydlení nevzroste a bydlení v Praze zůstane jen pro pár nejbohatších domácností,“ doplňuje Korec.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek