13. 10. 2020

Nemáte na platbu daní? Můžete si je odložit nebo rozložit do několika splátek

Podle finanční správy je možné z vážných důvodů odložit platbu daně, případně rozložit daňové povinnosti do několika splátek. O změnu ale musíte zažádat. V případě, že žádost finančnímu úřadu podáte do konce letošního roku, bude vám prominut i poplatek za podání žádosti. Správní poplatek za žádost o posečkání běžně činí 400 korun.

Spolu s vyhlášením nouzového stavu lidé, kterým vznikla daňová povinnost mohou požádat odklad platby, nebo o možnost splácet daň postupně. Součástí žádosti musí být objektivní vysvětlení, proč poplatník nemůže uhradit hned celou částku najednou a z jakých zdrojů bude částka v budoucnu uhrazena. Sám poplatník může v dokumentu nakonec navrhnout termín úhrady daně, nebo data splátek. Žádost je pak nutné zaslat příslušnému finančnímu úřadu,“ vysvětluje Michal Jelínek, daňový expert a partner ve společnosti V4 Group.
Pokyn Ministerstva financí uvádí, z jakých důvodů finanční úřad může žádosti o posečkání vyhovět. Nově se k tomu přidaly i obtíže, které byly a jsou způsobeny mimořádnými opatřeními kvůli zamezení šíření nového koronaviru.
Příkladem je třeba vliv karanténního opatření, nemoci, nutná péče o člena domácnosti, nebo se může jednat i o seznam stornovaných zájezdů, či akcí. Jako důkaz nedostatku financí pro zaplacení daňové povinnosti může sloužit i porovnání výše obsazenosti či tržeb vůči předchozímu období, prokázání výpadku výroby pro překážky související s mimořádnými opatřeními na straně dodavatele a další,“ dodává Jelínek.
Tisková zpráva V4 Group

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek