21. 07. 2021

Nemovitosti jako štít proti inflaci. Lidé při koupi bytů využívají úspory, u bank si půjčují méně

Data z hypotečního trhu opět přepisují rekordy. Banky za první půlku roku půjčily lidem na bydlení úctyhodných 224 miliard korun. K překonání historicky nejsilnějšího roku 2020, kdy celoroční objem úvěrů dosáhl 254 miliard, zbývá už jen 30 miliard. Zájem o půjčky na bydlení je obrovský. Statistiky největšího rezidenčního stavitele Central Group ovšem ukazují, že lidé více využívají úspor a mírně proto klesá podíl úvěru na koupi bytu. V loňském roce byl podíl úvěru na ceně bytu v průměru 75 %, letos je to 72 %.

Z nemovitostí se stal nejlepší prostředek, jak chránit našetřené peníze. Kdo má úspory, nechce je nechat ubývat na spořicích účtech, kde jsou úroky pod úrovní inflace. Tu má Česko nad průměrem EU. V červnu byla podle dat ČSÚ průměrná míra inflace 2,8 procenta a v roce 2020 vystoupala dokonce na 3,2 procenta, a byla tak nejvyšší za posledních osm let.
Zatímco hodnota peněz klesá, u nemovitostí je to přesně naopak. Od roku 2015 hodnota nových bytů v Praze vzrostla téměř dvojnásobně. A zatím nic nenasvědčuje tomu, že by ceny bytů měly klesat.
Kdo shání bydlení a nemá našetřeno, neměl by s využitím výhodných půjček dlouho čekat. V červnu ČNB poprvé od února 2020 úrokové sazby zvýšila a bude v tom pokračovat. Podle ekonomů by ČNB mohla letos zvýšit sazby ještě dvakrát. Pro domácnosti to bude znamenat jediné. Dražší půjčky na bydlení.
Michaela Tomášková
výkonná ředitelka