15. 12. 2016

Nemovitosti v roce 2017 výrazně nezdraží, hypotéky ale budou méně dostupné

Zájem o nemovitosti byl v roce 2016 enormní, v řadě velkých měst poptávka vysoce převyšovala nabídku. Nejrychleji mizely z trhu menší byty v centru, které kromě vlastního bydlení lidé často využívali i jako investici. Ve velkých městech, jako je například Praha, se ale pro mnoho lidí stalo bydlení v centru méně dostupným.

Ceny bytů 2+kk v centru Prahy se vyšplhaly skoro až na pět milionů korun. Mnoho mladých párů a rodin s dětmi si tak byty v centru nemůže dovolit, a proto jsme zaregistrovali zvýšený zájem o byty v rozvíjejících se okrajových lokalitách,“ uvedl Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group. Dodal, že například v rezidenčním projektu Nové Chabry v Praze 8 je možné do pěti milionů pořídit byt 3+kk.
Díky nízkým úrokovým sazbám hypoték a rostoucí ekonomice dalo letos mnoho lidí přednost vlastnímu bydlení před nájmy. Před rekonstrukcí starších bytů upřednostnili Češi novostavby. Nevzniklo ale dostatečné množství nových bytů, aby dokázalo pokrýt poptávku. I kvůli tomu ceny volných bytů rostly. V roce 2017 by se již ceny nemovitostí neměly zvyšovat tak, jako tomu bylo letos. Jedním z důvodů jsou změny v přidělování hypoték a výše úrokových sazeb.
Od letošního prosince začínají hypotéky zdražovat kvůli novému spotřebitelskému zákonu a regulaci pravidel ze strany České národní banky. Je tedy možné, že se sníží poptávka po investičních bytech, a naopak se zvýší zájem o větší rodinné byty. Lidé si totiž budou více promýšlet, jaká investice má pro ně hodnotu,“ řekl Tal Grozner. Podle něj se v posledních letech poptávka po bytech 3+kk a 4+kk až zdvojnásobila.
Vedle ceny hraje při koupi nemovitosti pro Čechy jednu z nejdůležitějších rolí také lokalita. V hlavním městě byl největší zájem o byty v Praze 9, 5 a 10, mezi oblíbené čtvrti patří i Praha 8. „Při výběru bytu je lokalita zcela zásadní. Lidé už dnes nechtějí trávit tolik času pouze v bytě, ale rádi se také účastní aktivního života ve své čtvrti,“ vysvětlil Tal Grozner. Podle jeho názoru by tak při výběru bydliště měli lidé vyrazit do okolí a zjistit, jestli jsou v okolí dostupné obchody, místa pro sportování a kulturní akce.
Tisková zpráva Star Group Ltd.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu