03. 03. 2020

Subjekty:
EKOSPOL

Nový zákon zpřísňuje podmínky pro realitní makléře a více chrání jejich klienty

3. 3. 2020, Praha – Český realitní trh byl dlouhé roky pověstným zlatým Eldorádem. Realitního makléře mohl dělat v podstatě kdokoliv, a proto jejich pomoc klientům nezřídka vypadala velmi bídně. Často jsem o činnosti zprostředkovatelů prodeje či pronájmu nemovitostí slyšel tak bizarní příběhy, že ani scenárista s nejbujnější fantazií by si takovou zápletku nevymyslel. Všechny příhody měly jedno společné – absolutní neprofesionalitu člověka reprezentujícího realitní branži. Podobnou historku by mohl z rukávu vysypat skoro každý. Případně stačí pár sekund na internetu a ty nejhorší medializované případy vás doslova zavalí. Není divu, že profese realitního zprostředkovatele má v Česku dlouhodobě velmi špatnou pověst.

Je proto jedině dobře, že nový zákon vstupující dnes v účinnost, zavádí tolik potřebná pravidla. Jednak jasně stanoví to, kdo může tuto profesi vykonávat. Česko v současnosti patří k zemím, které mají nejvíce realitních makléřů na jednoho obyvatele v rámci celé EU. Jejich určitá redukce tak vůbec nebude na škodu. Zásadní změnou je to, že nově je činnost realitního makléře živností vázanou s potřebnou kvalifikací. Realitní zprostředkovatel bude muset mít buď patřičné vzdělání v oboru, minimální praxi či složenou státní zkoušku. To by mohlo odradit všechny „nárazové“ makléře, kteří nemovitosti prodávají jako vedlejšák a příjemný přivýdělek, čemuž ale bohužel odpovídá i nízká úroveň jejich služeb.
Na změnu z volné na vázanou živnost a tedy doložení vzdělání, patřičné praxe či složení státní zkoušky, nyní mají makléři půl roku.
Lidé, pro něž koupě nemovitosti často představuje největší investici celého jejich života, ocení i jiné novinky zákona. V první řadě je to zákonná povinnost makléře zřídit si pojištění profesní odpovědnosti na minimálně 1,75 milionu korun. Každý klient tak bude mít jistotu, že v případě chyby makléře dostane alespoň část svých peněz zpátky. To, že budou peníze klienta v bezpečí po celou dobu transakce, umožní další novinka. Kupní cenu sice budou i nadále moci uschovávat přímo realitní kanceláře, ale pouze na písemnou žádost klienta a na zvláštních účtech oddělených od provozních účtů. I tato úschova bude podléhat povinnému pojištění.
Zákon zavádí také další změny, například to, že realitní zprostředkovatel už nebude moci inkasovat provizi od prodávajícího i kupujícího. Upravuje také náležitosti zprostředkovatelské smlouvy, která musí být nově výhradně písemná a nesmí klienta zavazovat k prodeji či nákupu nemovitosti. Samotná smlouva pak musí obsahovat přílohu s výpisem z veřejného seznamu, například katastru nemovitostí, z níž budou jasné všechny případné vady a omezení související s danou nemovitostí.
Trh realitního zprostředkování byl dlouhá léta ponechán na pospas svému osudu, na což doplatila spousta domácností. Mnohé kvůli špatné práci realitních makléřů či dokonce podvodnému jednání přišly o miliony korun a musely se vzdát splnění snů o vlastním bydlení. Je proto jen dobře, že po mnoha letech dohadů a oddalování řešení získá realitní branže jasná a vymahatelná pravidla. Doufám, že se trh brzy pročistí od všech nepoctivých nebo neprofesionálních makléřů a klienti získají větší jistotu.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.