21. 10. 2020

O TITUL BEST OF REALTY – NEJLEPŠÍ Z REALIT 2020 USILUJE TÉMĚŘ 50 PROJEKTŮ

Soutěž „Best of Realty – Nejlepší z realit“, v tuzemsku považovaná za nejprestižnější v oboru, vstoupila již do svého 22. ročníku. V první polovině září uzavřel pořadatel soutěže, společnost BEST OF REALTY, příjem přihlášek a odborná porota na svých zasedáních nominovala projekty, které se budou v jednotlivých kategoriích ucházet o titul „Best of Realty – Nejlepší z realit 2020“. Galavečer s vyhlášením výsledků českých „realitních Oskarů“ a předáním ocenění byl, s ohledem na aktuální vývoj pandemie koronaviru, posunut z tradičního listopadu na druhou polovinu ledna roku 2021. Jeho dějištěm se opět stane pražské Forum Karlín.

„Vzhledem k  22leté tradici soutěže, jejíž každoroční vrchol – slavnostní vyhlášení výsledků –  všichni soutěžící i tradiční účastníci galavečera považují za závěr realitní sezóny a vynikající příležitost k setkání a networkingu, jsme tuto formu nechtěli opustit a jít pouze cestou on-line vyhlášení výsledků. Naším cílem tedy je uspořádat galavečer v podobě, která se bude co nejvíce blížit té, na niž jsou všichni aktéři zvyklí. I přes obtíže spojené se zachováním dosavadního aranžmá jsme tak galavečer poprvé v historii posunuli. Ve hře jsou v tuto chvíli dva termíny – oba v druhé polovině ledna 2021. Jako organizátoři pevně věříme, že setkání bude v důsledku prožitých peripetií ještě příjemnější a srdečnější, než tomu bylo v letech minulých,“ přibližuje letošní ročník Jana Hrabětová, ředitelka soutěže.
O nominaci na respektovaný titul se do 4. září 2020 mohly ucházet stavby dokončené a zkolaudované na území České republiky po 1. lednu 2019. Ze strany organizátora jsou nyní všechny aktivity spojené se soutěží v plném proudu. Desetičlenná odborná porota, v jejímž čele stojí Dr. Tomáš Drtina (agentura Incomind), na svých zasedáních rozhoduje o tom, které projekty letos budou v jednotlivých kategoriích bojovat o vítězství. Jury se již tradičně skládá ze zástupců Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN), bankéřů, realitních makléřů, reprezentantů poradenských společností a také České rady pro šetrné budovy s ohledem na to, že nemovitosti čím dál více směřují k energetické a environmentální šetrnosti.
Projekty letos soutěží ve čtyřech základních kategoriích – Rezidenční projekty, Nová administrativní centra, Hotely a Průmyslové a skladové areály. „Všechny uvedené kategorie letos představují velmi zajímavé projekty, i koronavirovou krizí těžce zkoušené hotely. Největší počet uchazečů o titul je však již tradičně mezi rezidenčními projekty. A také letos je tato kategorie rozdělena na dvě, a to podle jejich rozsahu: do 50 bytových jednotek a od 51 jednotek. Naopak kategorie Obchodní centra a Rekonstruované kanceláře letos naplněny nebyly. V tom všem se odráží současná dynamika tuzemského realitního trhu, na kterou má přirozeně pandemie koronaviru svůj nepopiratelný vliv,“ komentuje 22. ročník soutěže Jana Hrabětová.
Přehled všech projektů nominovaných v jednotlivých kategoriích je od 21. října 2020 uveřejněn na webu soutěže www.bestofrealty.cz/nominovane-projekty. Mezi rezidenčními projekty většího rozsahu (od 51 bytových jednotek) o titul Best of Realty 2020 mimo jiné usiluje například Port Karolína 2. etapa (developer: Skanska Reality), Rezidence Mlýnská strouha (RS Development), Prosek Park XIII (FINEP), Marina Boulevard (Crestyl) či Sakura (Realism); v kategorii rezidenčních projektů menšího rozsahu pak například Vila Na Petřinách (All New Development), Rezidence Opletalova (PSN), Koru Vinohradská (YIT Stavo), Rezidence Červený dvůr (JRD) či 3. etapa projektu Rezidence Waltrovka (Penta Real Estate). Mezi novými administrativními centry o titul soutěží kupříkladu ZET Office (CPI Property Group), The Flow Building (Flow East), Kotelna Park Fáze II (Red Group), SmíchOFF (Penta Real Estate) a Parkview (Skanska Property CR). Mezi soutěžícími v kategorii hotelů je například Comfort Hotel Prague City East (CPI Property Group), Grand Hotel Hradec (Nordic Investors Group) či Hotel Passage (EMBRA). V kategorii skladových a průmyslových areálů se o titul ucházejí mimo jiné Budova Kion III v Panattoni Park Stříbro (Panattoni), Průmyslová hala Týniště nad Orlicí (Demaco / DRFG) či City Park Hostivař (CODECO).
Vedle titulů z výše uvedených kategorií získá Zvláštní cenu poroty projekt, který se v uplynulém období výjimečným způsobem zasloužil o rozvoj českého realitního trhu či jinak obohatil trh a jeho prostředí. Svou speciální cenu „Award for Excellence“ vyhlásí a udělí také Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí. Jako každoročně bude udělena i laická cena – Cena čtenářů. Svůj hlas vybranému projektu bez ohledu na kategorii je možné udělit prostřednictvím webové stránky soutěže (www.bestofrealty.cz/hlasovani) od 22. října. V této kategorii je – podobně jako v případě Zvláštní ceny poroty a Ceny ARTN – udělována pouze jedna cena pro vítěze. Ke speciálním oceněním se řadí také Síň slávy (ocenění pro významnou osobnost, zanechávající výraznou stopu na tuzemském realitním trhu). V neposlední řadě bude stejně jako v roce 2019 uděleno také ocenění za Environmentálně šetrný projekt, který ze všech nominantů vybere Česká rada pro šetrné budovy jako garant této kategorie.
Rozhodujícími kritérii při posuzování kvality přihlášených a nominovaných projektů jsou výběr a obohacení lokality, urbanistické a architektonické řešení, kvalita realizace, šetrnost vůči životnímu prostředí a samozřejmě i úspěšnost na trhu nemovitostí. S pravidly soutěže i jejími uplynulými ročníky se zájemci mohou seznámit na webové stránce soutěže www.bestofrealty.cz.