20. 04. 2021

Objem realitních investic oproti loňsku sice klesl, na trhu však panuje optimismus

Objem investic do komerčních nemovitostí v prvním čtvrtletí roku 2021 dosáhl částky 300 milionů euro. Ve srovnání s loňským prvním čtvrtletím, kdy objem investic přesáhl 1,6 miliardy euro, jde o výrazný pokles. Ten je však způsoben výjimečně objemnou investicí do velkého portfolia bytů v hodnotě 1,3 miliard euro, která se uskutečnila právě na začátku minulého roku. Pokud pomineme komerční investice do rezidenčních portfolií, meziroční pokles je již mnohem méně výrazný, a to ve výši 14 %.

Více než polovinu všech investic, 55 %, tvořily investice do kancelářských budov, 21 % pak investice do logistických nemovitostí. Rezidenční portfolia tvořila 9 %, což potvrzuje zájem investorů o tento typ nemovitostí. O maloobchodní prostory projevilo zájem 8 % kupujících. Nejvíce je v segmentu retailu zájem o menší nákupní parky. Skladba nájemců totiž z velké části umožňuje nepřerušené obchodování i v době omezení obchodů a služeb.
David Sajner, vedoucí oddělení prodejů nemovitostí a zároveň ředitel ve společnosti Knight Frank, k tomu říká: „To, že kanceláře měly v prvním čtvrtletí největší podíl na investicích ukazuje na fakt, že investoři tomuto typu produktu stále věří i přes pokračující nejistotu na trhu s pronájmy. Taková investice je dlouhodobou záležitostí a mezi investory je tedy patrný optimismus a víra, že kanceláře budou i nadále v hojné míře využívány. Na atraktivitě tomuto produktu přidává i skutečnost, že nová výstavba je poměrně omezená. Kvalitní kanceláře s dobrou skladbou nájemců a dostatečnou dobou pronájmu jsou i nadále vysoce poptávaným typem produktu, nabídka však za poptávkou zaostává.“
Na českém realitním trhu v prvním čtvrtletí dominovali lokální investoři s podílem 47 % na celkovém počtu realizovaných obchodů. Díky investici skupiny Deka do budovy Parkview (77,5 milionů euro) byli němečtí investoři druhou nejsilnější skupinou (26 %), třetí nejsilnější pak byli singapurští investoři (17 %), kteří pomocí australské skupiny Cromwell koupili velké industriální portfolio skupiny Arete v ČR a na Slovensku.
„V následujících měsících prozatím neočekáváme zásadní změnu dosavadních trendů. Poptávka po logistických nemovitostech bude i nadále silná, avšak trh ji nestíhá uspokojit. Investoři proto budou i nadále soustředit své finance do kanceláří, neboť vnímají koronavirus jen jako dočasné a z investičního hlediska i krátkodobé omezení. U maloobchodu budou většinu transakcí tvořit supermarkety a retail parky, kde je poptávka srovnatelná s logistikou. Výraznější změnu na trhu očekáváme až s návratem zahraničních investorů, tedy s ukončením proticovidových opatření nejen u nás, ale i v Evropě, s níž by mohla růst ochota cestovat. Ta bude mít dopad přímo na hotelový a maloobchodní trh a následně i na investice nejen do tohoto typu nemovitostí, ale i na zvýšení aktivity v ostatních sektorech“, dodává David Sajner.