04. 12. 2018

Odhad vývoje tržních cen zemědělské půdy v roce 2018

Společnost FARMY.CZ zveřejnila odhad vývoje tržních cen zemědělské půdy za rok 2018. Výstupy jsou kalkulovány z doposud zpracovaných údajů o realizovaných obchodech. Konečné výstupy za rok 2018 budou publikovány v každoroční ZPRÁVĚ O TRHU S PŮDOU v lednu 2019.

Průměrnou výši tržních cen zemědělské půdy za celý rok 2018 odhadujeme v úrovni cca 241.000,- Kč/ha. Odhadovaný nárůst průměrných tržních cen za celý rok 2018 proti průměrným cenám za rok 2017 (235.111 Kč/ha) tak činí 2,5 %. Přestože průměrné celoroční ceny proti roku 2017 dosud vykazují růst, kvartální vývoj cen potvrzuje stagnaci nebo i mírný pokles tržních cen půdy (viz. graf). Odhad cen pro IV. čtvrtletí roku 2018 vykazuje proti IV. čtvrtletí roku 2017 pokles o cca 1 %.
V I. čtvrtletí roku 2018 vzrostla cenová úroveň proti předcházejícímu čtvrtletí o 0,3 %, ve II. čtvrtletí poklesla o 0,4 %, ve III. čtvrtletí poklesla o 0,8 % a ve IV. čtvrtletí roku je odhadován mírný pokles cen o 0,4 %.
Tržní cenou půdy rozumíme cenu, které lze dosáhnout na trhu mezi dobrovolným kupujícím a dobrovolným prodávajícím, kdy obě strany jednají rozumně, bez nátlaku a při dostatečné prezentaci nabídky na trhu.
Předchozí ZPRÁVY O TRHU S PŮDOU naleznete zde: www.farmy.cz/zpravy-o-trhu-s-pudou/
Tisová zpráva FARMY.CZ

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek