Text: Veronika Hejná

28. 07. 2021

Padesát let zkušeností v realitách z celého světa

Dnes uplynulo přesně 50 let od založení franšízové sítě CENTURY 21 v USA. Čistě síťový model fungování z ní dělá jednu z nejstarších realitních společností tohoto typu na světě. Za dobu svého působení se rozrostla do 83 zemí světa, ve kterých funguje více než 7 000 kanceláří. Každý den tak makléři pod hlavičkou CENTURY 21 nabízejí zhruba milion nemovitostí zákazníkům hledajícím nové bydlení nebo třeba investiční příležitosti.

Společnost založili realitní makléři Art Bartlett a Marsh Fisher, kteří v roce 1971 otevřeli svou první kancelář v Orange County v Kalifornii. Koncem sedmdesátých let už byla CENTURY 21 jedničkou na americkém realitním trhu, a to jak v objemu realitních transakcí, tak i v počtu nabízených služeb. „V letošním roce označil portál Entrepreneur Europe* společnost CENTURY 21 Real Estate za nejrychleji rostoucí franšízovou síť na světě. Takového výsledku si velmi vážíme. Zároveň je to pro nás závazek nejen být i nadále lídrem v expanzi, ale také udržet a dále zvyšovat poskytovanou úroveň služeb,“ říká Tomáš Jelínek, ředitel společnosti CENTURY 21 Česká republika, a dodává: „Hodnoty společnosti CENTURY 21 jsou založeny na proaktivním a lidském přístupu našich zkušených makléřů ke klientům. Jen profesionální makléř přesně pochopí klientovy potřeby, dokáže mu při prodeji nebo nákupu nemovitosti navrhnout to nejlepší řešení a je mu ve všech situacích spolehlivým partnerem. Důležitost tohoto vztahu jsme zakotvili i do oficiálního sloganu naší sítě, kterým je ‚Spolehlivé partnerství‘.
Zajímavostí je, že již v roce 1987 se CENTURY 21 s 850 kancelářemi ve Francii stala největší realitní sítí v Evropě. Než došlo k otevření první pobočky v České republice, měla CENTURY 21 v Evropě kanceláře již ve 12 zemích, v počtu poboček za Francií následovalo Portugalsko s více než 180 kancelářemi. Rok 1998 byl pro CENTURY 21 z pohledu expanze průlomový. Společnost se etablovala v Číně, na jednom z největších realitních trhů světa. „Značka CENTURY 21 v době, kdy ještě nepůsobila na českém trhu, byla českým obchodníkům v realitách velmi dobře známá. Uvažovali nad tím, že kanceláře fungující pod takto silnou značkou by mohly přinést celosvětové zkušenosti i nové možnosti při prodeji realit u nás. Vznikla tak realitní kancelář Reality 21, která se později spojila s realitní kanceláří Bonus a 28. listopadu 2008 tím byla oficiálně založena síť CENTURY 21 v České republice,“ pokračuje Jelínek a dodává: „V tomto roce jsme rozšířili naši síť o více než 20 kanceláří a v Evropě do naší rodiny přibyl nejen náročný německý, ale i velmi zajímavý slovinský a chorvatský trh, kde naši značku naleznete od nového roku.“
Lídr inovací na realitním trhu
Za dobu svého působení společnost CENTURY 21 přivedla k životu hned několik přelomových nástrojů, které přinášely klientům lepší služby a také zvýšení prodejní ceny nemovitostí. Mezi ty nejzásadnější patřily:

• Závazek prodávajícímu: Jde o gentlemanskou dohodu o komplexních službách poskytovaných klientům. Z dnešního pohledu to můžeme chápat jako etický kodex, do té doby nevídaný přístup ke klientům, který definoval morální základ chování realitní kanceláře vůči klientům a přístup
    k obchodu.
  • Exkluzivní smlouva/služby: Smluvní vztah mezi klientem a makléřem založený na úspěšném způsobu řízení prodeje, a tím i dosažení nejvyšší možné prodejní ceny.
  • Homestaging: CENTURY 21 byla první síť realitních kanceláří, která začala tuto exkluzivní službu nabízet klientům zdarma. Jedná se o profesionální úpravu interiéru prodávané nemovitosti, která ji zatraktivní. Současně to znamená přelom ve způsobu prezentace nemovitostí.
  • Technologie: CENTURY 21 neustále rozvíjí používané technologie a je lídrem v 3D prohlídkách, na které navazuje možností elektronických podpisů dokumentů, on-line prohlídek a dalších nezbytností v on-line prostředí, které jsme začali podporovat již před pandemií covidu-19.
  • Špičková Akademie: Celosvětově oceňovaný koncept vzdělávání makléřů v realitách, rozvoje jejich znalostí a sdílení know-how. V rámci Akademie se konají také profesní zkoušky makléřů.
Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek