Pátek 06. prosince. Svátek má Mikuláš.

Počasí stavebnictví přeje, sezóna začíná letos dříve

07.03.2019 09:03 Tisková zpráva:

Aktuální příznivé klimatické podmínky umožňují stavařům zahájit stavební práce dříve. Na druhé straně nedostatek pracovních sil, problémy s dopravou a i omezení v podobě nedostatku některých materiálů zvýšení stavební produkce komplikuje. Jak tedy bude vypadat stavebnictví v první části roku?

Nezvykle brzké zvýšení teplot umožňuje letos zahájit stavební práce dříve, než je obvyklé. Práce na stavbách však mohou zabrzdit nečekané externí vlivy. Problém je například v aktuálním nedostatku některých materiálů, zejména betonových produktů a to kvůli omezení výroby v průběhu zimních měsíců. To potvrzuje Daniel Křížek, obchodní ředitel sítě stavebnin PRO-DOMA: „Na vybrané materiály jako bednící dílce se bude čekat zhruba pět týdnů. V dlouhodobějším časovém horizontu pak očekáváme časové komplikace u zdících materiálů. S otazníkem jsou také dodávky baleného cementu zejména těch výrobců, kteří jsou zaměřeni na export do Německa a Polska.“

Stavební práce reagují se zpožděním

Co se týče samotného stavebnictví, to pracuje s určitým cyklem a dá se tedy očekávat, že, i přes brzký začátek sezóny vykáže obor v letošním roce podobné výsledky jako v roce 2018. „Už leden 2019 byl zasažen až 50% propadem zájmu o hypotéky. Skutečný odraz současného stavu ale uvidíme až v roce 2020, kdy bude trh reagovat na aktuální trend. Stavby mají svá stavební povolení a realizace a tyto projekty se budou dalších 18 měsíců dokončovat. Proto zde není šance se přizpůsobit vnějším okolnostem a tolik diskutovanému vlivu sazeb a potenciálně i přicházející recese,“ říká Petr Vaněrka, generální ředitel společnosti PRO-DOMA.

Výkon stavebnictví tak v minimálně v letošním roce bude na podobné úrovni jako v předešlém. Podle Štěpána Tomana z architektonického studia TING by na vývoj cen rozestavěných projektů případné zdražení materiálů, dopravy či pracovní síly vliv mít nemělo: „Navyšování cen by mělo být zakalkulované již v cenové rozvaze. Kvůli tomu se projekty připravují s dostatečnou finanční rezervou. Samozřejmě se nedá ovlivnit nenadálý problém se stavbou, nicméně zdražení vstupních materiálů či pracovních sil jsou očekávatelné faktory.“

Tisková zpráva PRO-DOMA