21. 02. 2019

PODLE PRŮZKUMU SPOLEČNOSTI SAVILLS SE PRAHA UMÍSTILA MEZI TOP 10 EVROPSKÝMI RETAILOVÝMI TRHY S MÓDOU

Praha již nyní patří mezi top deset evropských měst módního průmyslu a podle nejnovějšího výzkumu provedeného společností Savills, globálním poskytovatelem poradenských služeb v oblasti nemovitostí, se očekává, že bude nejrychleji rostoucím trhem v celém Evropě až do roku 2022.

Ve výzkumné zprávě nazvané „Žebříček evropských maloobchodních metropolí podle módy“ společnost Savills porovnávala 40 nejvýznamnějších módních metropolí s využitím následujících metrik: turistické statistiky z roku 2016 mapující počty návštěvníků a jejich nárůst, HDP (celkové za rok 2017 a předpovědi růstu), maloobchodní údaje (za rok 2017 – pro prodej oblečení a obuvi a čtyřletá předpověď a celkové výdaje na rok 2017) a růst populace a prognóza dalšího růstu.
V pořadí, vytvořeném s využitím dat renomované poradenské společnosti Oxford Economics a Mastercard, skončil na prvním místě Londýn, následován Stockholmem a třetí se umístil Dublin. Praha svou osmou příčkou předběhla Berlín i Paříž a stala se jedinou metropolí ze střední a východní Evropy v první desítce.
Při svém průzkumu módních maloobchodních trhů, u kterých je v období 2018-2022 očekáván největší růst, se společnost Savills zaměřila na 22 evropských měst s populací v rozmezí od 1 do 5 milionů obyvatel, v nichž objem prodaného módního zboží (do konce roku 2017) přesáhl 500 mil. dolarů. Dle výsledků se očekává největší růst v Praze a Varšavě, a kromě toho předpověď očekává silný růst také u dalších „rozvíjejících se” měst regionu CEE, jako jsou například Krakov, Budapešť či Bukurešť.
Fraser Watson, ředitel oddělení investičního poradenství společnosti Savills pro Českou republiku, říká: „Tento výzkum ukazuje, že z ,rozvíjejících se‘  měst, jako jsou Praha či Varšava, se nejenom staly největší módní maloobchodní trhy Evropy, ale že tento trend podpořený růstem HDP, maloobchodními prodeji i počtem turistů bude v příštích třech letech nadále pokračovat, což se s velkou pravděpodobností projeví v posunu vzhůru o dalších pár příček na žebříčku zemí.“
Tisková zpráva Savills

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek