Pondělí 22. dubna. Svátek má Evžénie.

Potenciál a budoucnost solární energetiky bude řešit dubnová konference

21.03.2019 11:03 Tisková zpráva:

Za účasti předních odborníků české i světové energetiky se bude v úterý 16. dubna v pražském hotelu Occidental konat konference „Solární energie a akumulace v ČR 2019“. Čtvrtý ročník prestižní konference bude zasvěcen zejména dopadům nové české a evropské legislativy na solární energetiku a trendovým oblastem. Na konferenci, kterou pořádá Solární asociace ve spolupráci se společností SEMKON, vystoupí přednášející z řad politické reprezentace, státní správy, evropských institucí i odborníků z korporátní sféry.

Program konference se zaměří především na aktuální situaci v oblasti české a evropské legislativy, aukce pro obnovitelné zdroje, kontroly státních orgánů, akumulaci energie, digitalizaci, elektromobilitu nebo agrivoltaiku, která je aktuálním trendem v zahraničí a postupuje i k nám. Za politickou reprezentaci ČR se objeví Richard Brabec, ministr životního prostředí, René Neděla, náměstek ministra průmyslu a obchodu, nebo Marian Jurečka, poslanec a místopředseda Hospodářského výboru PSP ČR.

Do budoucnosti se podívá hned první blok konference. Informace o evropské legislativě a národních klimatických cílech do roku 2030 budou prezentovat významní zahraniční hosté. Roli solární energie v budoucím evropském energetickém mixu představí za Evropskou komisi Pierre Loaec (DG Energy). O dopadech zimního energetického balíčku Evropské unie na ČR bude hovořit Aurélie Beauvais ze SolarPower Europe. O aktuálním stavu projednávání národních klimatických plánů bude hovořit Dirk Hendricks z European Renewable Energies Federation (EREF). V rámci diskuzního panelu budou o budoucnosti energetického mixu v ČR diskutovat vrcholní zástupci české energetiky.

Krátkou prezentaci k budoucímu složení energetiky bude mít náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla, diskutovat s ním budou například ředitel teplárenského sdružení Martin Hájek nebo vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl. Připojí se také Pavel Zámyslický za Ministerstvo životního prostředí ČR, Josef Jeleček ze společnosti Tedom a Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky a výkonný ředitel ALIES. Panelovou diskuzi, stejně jako dopolední program, bude moderovat Jan Fousek, předseda dozorčí rady Solární asociace a ředitel AKU-BAT CZ.

Odpolední program bude věnován především rozvoji akumulace, elektromobility a novým trendům ve fotovoltaice. O stavu akumulace a OZE v Německu bude hovořit konzultantka německé asociace pro akumulaci energie (BVES) Valeska Göttke, situaci v Nizozemí pak představí ředitel SEAC Wiep Folkerts. Nebudou chybět ani příspěvky českých řečníků. O agrivoltaice (aplikace fotovoltaiky v zemědělství) promluví Daniel Kögler, projektový manager Next2Sun. O potenciálu solární energetiky v ČR a novém klimatickém plánu pohovoří Jiří Procházka z EGÚ Brno. Dalšími vystupujícími bude Vítězslav Rosík z ABB nebo Jan Jašek z UniCredit. Milan Urban, předseda představenstva Čistá mobilita zase přiblíží novinky v oblasti elektromobility.

„Ministerstvo průmyslu nepočítá v připravované novele zákona o podporovaných zdrojích energie s podporou solárních systémů formou aukcí. Energetický regulační úřad i Státní energetická inspekce letos zahájily cenové kontroly podporovaných zdrojů energie, které jsou první od roku 2016, kdy byl novelizován energetický zákon. Kvůli nejasné dělbě kompetencí mezi oběma úřady od roku 2016  kontroly nevykonával žádný z nich. Už to, že se na konferenci setkají v jednom bloku zástupci klíčových úřadů, naznačuje velmi zajímavou diskuzi,“ říká Veronika Hamáčková, výkonná ředitelka Solární asociace a pořadatelka akce.

V jednom panelu se setkají také zástupci Energetického regulačního úřadu (ERÚ), Ministerstva průmyslu a obchodu ČR (MPO) a Státní energetické inspekce (SEI). O činnosti ERÚ v loňském roce promluví Vladimír Vlk, člen Rady ERÚ. Kontroly překompenzace a novinky z novely zákona o POZE představí Ladislav Havel, ředitel Odboru elektroenergetiky MPO a na cenové kontroly v oblasti podporovaných zdrojů energie se zaměří Pavel Gebauer, ředitel Státní energetické inspekce. Legislativní rámec a dopady na solární sektor přiblíží právní experti Pavel Doucha a Josef Fiřt.