31. 10. 2017

1 komentář

Povolovací proces v Česku nezrychluje, efektivněji se povolují stavby už i v Konžské republice

Doba potřebná k vyřízení stavebního povolení je největší bolestí české ekonomiky. Dlouhodobě. Opětovně to potvrdil dnes vydaný žebříček Doing Business zpracovávaný Světovou bankou, který Českou republiku v tomto ukazateli zařadil až na 127. místo ze 178 sledovaných zemí, hluboko za dalšími vyspělými ekonomikami. V Česku tak sesbírání všech razítek a povolení potřebných ke stavbě trvá celkem 247 dní. Naproti tomu v Dánsku – jež žebříček Doing Business v tomto ukazateli vede – stavitel celým procesem projde během pouhých 64 dní.

Žebříček ale načítá jen délku řízení danou zákonem. V realitě však proces získání potřebných povolení trvá mnohem déle. V Česku u běžného bytového domu aktuálně asi deset let. Úřady si totiž k řadě problémů vyžadují stanoviska dotčených orgánů. A ty žádné lhůty stanoveny nemají. Čeká se tak na jejich vyjádření mnohdy i rok.
ČR drží „pěkné“ 127. místo ze 178
Konžská republika, Grenada a Kuvajt. To je společnost, uprostřed které se na 127. místě žebříčku aktuálně nachází Česká republika. Daleko za zeměmi jako je Papua Nová Guinea, Džibuti nebo Laos. V celkovém pořadí, které vyhodnocuje i další aspekty ekonomiky jako například zahraniční obchod nebo přístup k úvěrům, je přitom ČR na solidním 30. místě, byť i to znamená pokles o 3 místa proti roku předchozímu. Délka stavebního řízení je tak ukazatelem, ve kterém Česká republika může nejsnáze zaznamenat největší posun.
„Rok za rokem nám Světová banka potvrzuje, že délka stavebního povolování je největší brzdou české ekonomiky, přesto se naše politická reprezentace není schopná dohodnout na legislativních změnách, které by tento vleklý problém odstranily,“ komentovala výsledek výkonná ředitelka společnosti Central Group Michaela Tomášková. Podle Světové banky zabere vyřízení všech procedur stavebního povolení stavebníkům již zmíněných 247 dní, což znamená, že Česká republika od roku 2010 fakticky neudělala pokrok. V porovnání s loňským ročníkem si sice polepšila o tři místa, tento posun byl ovšem způsoben zhoršením konkurence a snížením počtu monitorovaných zemí, nikoliv progresem na české straně.
Odborníci přitom dlouhodobě navrhují kroky, které by celý povolovací proces značně urychlily. V Praze by například velmi pomohlo vytvořit jeden specializovaný stavební úřad pro velké stavby.   Zásadní brzdou je pak současný systém, kdy se k povolovacímu procesu vyjadřují dotčené orgány bez závazných termínu na rozhodnutí. Odděleno by rovněž mělo být rozhodování státní a místní samosprávy. Injekcí pro bytovou výstavbu v Praze by byla také větší flexibilita úřadů v oblasti územnímu plánování.
Díky těmto skutečnostem pak třeba stavba bytového domu v České republice v tuto chvíli trvá od spuštění povolovacího procesu ke kolaudaci až deset let. Na trh se tak nedostává dostatečné množství nových bytů, což obyvatelům země komplikuje možnost získání nového bydlení. Zásadním urychlením celého povolovacího procesu si tak Česká republika může vylepšit nejen postavení na prestižním žebříčku Doing Business, ale zároveň i zchladit trh s nemovitostmi.
Tisková zpráva Central Group

Vstoupit do diskuze 1 komentář