04. 01. 2022

Pozor na splatnost provize realitní kanceláři, o peníze je možné přijít

Realitní kancelář by správně měla mít nárok na provizi až ve chvíli, kdy je celá nemovitostní transakce zdárně dokončena. Tedy když je kupující zapsán v katastru nemovitostí a prodávající obdrží peníze. Jak upozorňuje advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad, často je ale provize vázána na podpis kupní smlouvy. Takový termín je podle něj opravdu předčasný a prodávající – který provizi obvykle platí – by mohl o své peníze přijít. Podpis kupní smlouvy totiž ještě neznamená, že se prodej nemovitosti úspěšně vždy dokončí.

„I v současné době, kdy je poptávka po nemovitostech skutečně obrovská a jejich prodej je tak relativně snadný, stojí za to pečlivě studovat podmínky realitní kanceláře, která prodej zprostředkovává,“ říká advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad. „Velmi často se setkáváme s tím, že realitní kancelář má nárok na provizi navázaný k podpisu kupní smlouvy. Transakce se ale může později zkomplikovat a prodávající tak sice realitce zaplatí, ale k prodeji nemovitosti přitom nedojde. Doporučuji proto se o termínu nároku na provizi zajímat již ve fázi výběru realitní kanceláře a chránit tak svůj majetek.“

Důvodů, proč nemusí realitní obchod dopadnout i přes podepsanou kupní smlouvu, je celá řada. Majoritu tvoří problémy se zapsáním změny vlastnického práva v katastru nemovitostí – od formálních důvodů až pro skutečně zásadní záležitosti, které nelze snadno vyřešit a dokončení prodeje zabrání. Častým je např. rozpor vkladové listiny a návrhu na vklad ohledně spoluvlastnických podílů na souvisejících pozemcích či chybné vymezení bytové jednotky. Prodej rovněž neproběhne, pokud jedna ze stran od kupní smlouvy odstoupí. Dokončení obchodu ale může zabránit například i smrt některého z účastníků. „Nárok na provizi by realitní kancelář měla mít navázaný až k uskutečnění vkladu na katastr a zaplacení kupní ceny,“ zdůrazňuje advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek