25. 01. 2019

Prague Research Forum oznamuje údaje o trhu s kancelářskými prostory za 4. čtvrtletí roku 2018

Prague Research Forum (PRF) si dovoluje zveřejnit údaje o trhu s kancelářskými prostory za čtvrté čtvrtletí roku 2018. Členy PRF jsou společnosti CBRE, Colliers International, Cushman & Wakefield, JLL a Knight Frank, které sdílejí základní informace o kancelářském trhu v Praze za účelem poskytování co možná nejúplnějších, nejpřesnějších a nejtransparentnějších dat o jeho vývoji.

Instituce RICS podporuje činnost Prague Research Fora.

Nabídka kancelářských budov

V Praze bylo během čtvrtého čtvrtletí 2018 dokončeno celkem 28 500 m2 kancelářských prostor, čímž narostl celkový objem moderních kanceláří na 3 475 100 m2. Konkrétně se jednalo o dokončení projektu City Element (7 600 m2) v Praze 4 a rekonstrukce budovy BB Centrum A (20 900 m2) taktéž v Praze 4.
Celkem bylo v roce 2018 dokončeno téměř 156 900 m2 kancelářských ploch. V roce 2019 by to pak mělo být až 214 800 m2 kancelářských prostor. Dalších 134,000 m2 je aktuálně ve výstavbě s plánovaným dokončením mezi lety 2020 a 2021.
Poměr budov třídy A vůči budovám třídy B dosahoval 72 %, přičemž podíl nejkvalitnějších prostor s hodnocením AAA v celkovém objemu kancelářských prostor zaujímal 20 %.

Realizovaná poptávka

Hrubá realizovaná poptávka (včetně prodloužených smluv tzv. renegociací – a podnájmů) dosáhla ve čtvrtém čtvrtletí objemu 155 300 m2, což představuje mezičtvrtletní nárůst o 19 %. Hrubá poptávka za celý rok 2018 činila 514 600 m2, což znamenalo pokles o 4 % meziročně.
Největší poptávka ve 4. čtvrtletí byla zaznamenána v Praze 4 (35,7 %), Praze 8 (18,7 %) a Praze 5 (13,1 %). Nejaktivnějším sektorem byly farmaceutické společnosti (11,1 %), následovány společnostmi z oblasti spotřebního zboží (10,3 %).
Podíl prodloužených nájemních smluv (renegociací) na celkové poptávce vzrostl na 42 %, zatímco čistá realizovaná poptávka (předpronájmy, nové pronájmy a expanze) představovala 57 % z celkové poptávky.

Významné pronájmy

Nejvýznamnější transakcí čtvrtého čtvrtletí 2018 byl předpronájem společnosti FTV Prima (11 800 m2) v nově rekonstruované budově Centrum Vinice v Praze 10, následované předpronájmem společnosti Edwards Lifesciences (5 300 m2) v projektu Praga Studios v Praze 8.

Podíl neobsazené plochy

Podíl neobsazených kancelářských prostor na konci čtvrtého čtvrtletí činil 5,1 %, což představuje pokles o 0,9 procentního bodu ve srovnání s předchozím čtvrtletím. Celkem bylo v Praze evidováno 178 800 m2 volných kanceláří. Nejvyšší podíl volných ploch se nacházel v městských částech Praha 5 (7,4 %) a Praha 3 (6,2 %), naopak nejnižší hodnoty byly zaznamenány v Praze 2 (2,4 %) a Praze 10 (3,6 %).

Nájemné

V posledním čtvrtletí zůstalo nejvyšší dosahované nájemné ve všech částech Prahy stabilní. V centru města se pohybovalo kolem 21,00–22,00 EUR za m2 na měsíc, 15,00–16,50 EUR za m2 na měsíc ve vnitřním městě a 13,50–15,00 EUR za m2 na měsíc ve vnějších částech města.
Tisková zpráva Prague Research Forum

Vývoj Swiss Life Hypoindexu