04. 09. 2020

Subjekty:
EKOSPOL

Praha je opět nejlepším místem k životu v Česku, pro nové obyvatele však nemá dostatek bytů

Praha je zlatá loď. V Praze je blaze. Pražákům těm je tu hej. Jen několik už zlidovělých hlášek ukazuje, že bydlení v hlavním městě bylo pro mnoho lidí vždy velmi atraktivní. Ostatně dokládají to i letošní výsledky pravidelného srovnávacího průzkumu Místo pro život analytické agentury Datank. Podle ní je kvalita života v Praze nejlepší ze všech čtrnácti českých a moravských krajů. Hlavní město získalo první příčku už popáté v desetileté historii tohoto srovnávání.

Že je hlavní město pořád velkým lákadlem, pravidelně potvrzují i data Českého statistického úřadu (ČSÚ) týkající se demografického vývoje v krajích. Jen loni se počet obyvatel Prahy zvýšil takřka o 16 tisíc, což představovalo (společně se Středočeským krajem) nejvyšší nárůst ze všech krajů. Není se čemu divit, hlavní město nabízí nejlepší možnosti pracovního uplatnění a sportovního i kulturního vyžití. Proto láká nejen lidi z jiných krajů, ale také cizince.
Otázkou ale zůstává, kde tito noví Pražané budou bydlet. Hlavní město se totiž potýká s obrovským nedostatkem nových bytů. Může za to nedostatek pozemků vhodných pro rezidenční výstavbu a hlavně zablokovaný proces povolování nových staveb. Například za první letošní pololetí se na území hlavního města začalo v rámci nových projektů stavět jen 2553 bytů. To je strašně málo a nestačilo by to ani k pokrytí poptávky lidí, kteří se do metropole přistěhují.
Je proto nutné co nejrychleji rozběhnout bytovou výstavbu a připravit další pozemky pro nové velké rezidenční projekty. Je pozitivní, že si současné vedení magistrátu tyto problémy uvědomuje a pracuje na jejich řešeních. Například náměstek primátora Petr Hlaváček před nedávnem veřejnosti představil návrh metodiky spolupráce developerů s městskými částmi, kterou připravil jeho tým. Tento materiál by mohl odblokovat situaci i v těch městských částech, kde se až dosud jakékoliv nové výstavbě zuby nehty bránili. Magistrátní metodika by jasně určila, za jakých podmínek může investor stavět, a co za to městská část od něj dostane. Díky tomu by se opět mohla začít více stavět potřebná infrastruktura či bytové domy. Praha i její budoucí noví obyvatelé nové byty a nejen je potřebují jako sůl.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek