31. 01. 2019

Praha se dohodla s Airbnb na platbách za hosty, majitelům se krátkodobé pronájmy nevyplatí

Pražští radní se podle svých prohlášení v minulých dnech dohodli s největším hráčem na trhu krátkodobého pronájmu, platformou Airbnb, na výběru ubytovacích poplatků. Až dosud se této platbě soukromí majitelé bytů úspěšně vyhýbali, čímž získali neoprávněnou výhodu oproti jiným formám ubytování. Jen Praha tak ročně přišla o zhruba 50 milionů korun.

Po pronajímatelích jde od minulého roku důrazněji také finanční správa, která od nich chce uhradit nedoplatky z miliardových příjmů. Ročně by mělo jít o vysoké stovky milionů korun. Výhoda vzniklá neplacením těchto odvodů se tak velmi rychle může proměnit v past, kdy majiteli takto pronajímaného bytu dojde výměr zpětně vyměřené daně z příjmu. Opět se tak ukazuje, že pro investora je největší jistotou dlouhodobý řádně platící nájemník.
Iniciativa pražského magistrátu je bez pochyby správná. Je nutné využít všech prostředků k tomu, aby se podnikatelské prostředí narovnalo. Bohužel jako u většiny podobných technologických změn stát zaspal a teprve nyní řeší, jak krátkodobé pronájmy spoutat legislativními nařízeními. Nastavit stejná pravidla pro všechny, se mělo už dávno. Stejně tak zvýšit dohled nad tím, aby tito pronajímatelé odváděli stejné poplatky a dodržovali stejná pravidla, jako všichni ostatní.
Služba totiž raketově rostla hlavně proto, že majitelům bytů zůstávaly na účtech peníze na neodvedených daních z příjmu. Ročně to byly stovky milionů korun. Pokud o tento nelegální bonus díky důslednější kontrole finanční správy nyní přijdou, mnozí se nejspíš vrátí ke klasickému dlouhodobému pronájmu. Solidní a pravidelně platící nájemník se totiž vyplatí více, než střídající se skupiny ukřičených turistů. Vyplatí se to nejen majitelům bytů, ale i sousedům.
RNDr. Evžen Korec, CSc., generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek