12. 12. 2018

Praha upadá do krize nájemního bydlení, v jeho důsledku roste výše nájmů

Krize bydlení v Praze se přesouvá ze segmentu výstavby a prodeje nových bytů do segmentu nájemního bydlení. Poukázal na to včera na Fóru Zlaté koruny Martin Vachek, předseda představenstva Asociace developerů České republiky. Nájemné v posledních měsících rostlo, a stejný trend lze očekávat i v dalších letech. Změnu by přineslo odblokování výstavby a uvolnění většího počtu bytů na trhu k prodeji, respektive k pronájmu.

• Krize bydlení se ze segmentu výstavby a prodeje nových bytů výrazně přesouvá do segmentu nájemního bydlení v hlavním městě.
  • I toho je nedostatek a roste cena nájemného. V dalších měsících přitom nelze předpokládat změnu.
  • Změnu by přineslo: odblokování výstavby, uvolnění většího počtu bytů na trhu (k prodeji i nájmu).

Změny v bydlení v Praze se již nedotýkají jen tisíců lidí, kteří si chtějí kupit nový byt, ale krize se stále výrazněji dotýká také oblasti nájemního bydlení, a tedy 400 000 obyvatel hlavního města.
Jak včera na Fóru Zlaté koruny řekl Martin Vachek (výkonný ředitel společnosti Daramis a předseda představenstva Asociace developerů ČR), v Praze dnes chybí byty nejen na prodej, ale právě také na pronájem. Přitom právě nájemní bydlení má být budoucností bydlení (nejen) v Praze a jeho podíl kontinuálně narůstá.
Ceny nájmů rezidenčních nemovitostí v Praze se v posledních třech letech zvýšily o 39 % na průměrných 16 704 korun za měsíc za průměrně velký byt. Hlavním důvodem růstu je nedostatek bytů k pronájmu a pomalá výstavba. Za to mohou dlouhé schvalovací procesy, nárůst ceny peněz a na druhé straně kontinuální nárůst počtu obyvatel Prahy. V dalších měsících tak lze očekávat další navyšování nájemného v hlavním městě.
K příležitosti konání Fóra Zlaté koruny byl proveden i exkluzivní průzkum agenturou IPSOS, který byl zaměřen i na otázky spojené s financováním bydlení. „Pro polovinu lidí plánujících změnu bydlení by nárůst výdajů na bydlení o více než 10% představoval problém. Jakékoli zvýšení výdajů na bydlení by nebylo schopno zvládnout 15 % lidí,“ dodal k tématu zvyšování výdajů na bydlení Michal Straka, Product & Business Development Director výzkumné agentury IPSOS.
K příležitosti Fóra o bydlení promluvil také Andrej Babiš: „My jsme bohužel bydlení zanedbali a po revoluci samospráva dostala 600 tisíc bytů a v této chvíli máme obrovský problém. Nájmy explodují, bytů je nedostatek hlavně ve velkých metropolích a já tu roli naší vlády vidím následovně – hlavně v legislativě, to znamená rekodifikace stavebního práva.“ Dle vyjádření premiéra očekával od MMR lepší výkon. „Resortismus musí skončit a my zkrátka ten nový stavební zákon potřebujeme velice rychle. Není možné, aby v Praze trvalo postavení bytů 10 let.“ Celý záznam vyjádření premiéra Andreje Babiše k Fóru bydlení najdete na: http://www.zlatakoruna.info/forum/forum-zlate-koruny-bydleni/video-zaznam
Tisková zpráva: Zlatá koruna

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek