08. 01. 2015

Pražané mají zájem o byty v historickém centru, Bubenči i Ořechovce. Ceny vzrostly

Autorem komentáře je ředitel realitní společnosti LEXXUS Peter Višňovský.

V 1. až 3. čtvrtletí roku 2014 bylo v Praze podle dat ČSÚ zkolaudováno 3 488 bytů. Jejich počet se meziročně zvýšil o 12,2 %. Výběr bytu v takovém množství nemovitostí je zásadním životním rozhodnutím, které může být vysilující. Společnost LEXXUS už po čtvrté na konci roku pořádala jedinečnou akci pod názvem BYTOBRANÍ podzim 2014. V několika dnech bylo zájemcům o bydlení otevřeno celkem 6 projektů z nabídky společnosti LEXXUS najednou, aby si mohli udělat objektivní srovnání. Navíc mohli využít speciální slevy, z nichž nejvyšší činila téměř půl milionu korun a uplatnit ji bylo možné na 3+kk v projektu Rezidence Studánka. Nejvyšší zájem ovšem byl o v té době právě kolaudovaný projekt Nad Motolským hájem II na Praze 5, kde aktuálně zbývá posledních 27 jednotek k prodeji. V rámci BYTOBRANÍ vždy společnost LEXXUS prezentuje projekty, kde je již možné prohlédnout si konkrétní dostavěné nebo téměř hotové jednotky. Klienti tak mají mnohem lepší představu, co kupují, než když si vybírají bydlení „z papíru“. Nejen díky podobným akcím nashromáždila společnost LEXXUS řadu zkušeností ohledně preferencí zájemců o bydlení v Praze. Podle čeho si tedy lidé své bydlení snů v Praze vybírají?

Sedmero zásadních požadavků

Kritérií, podle kterých se klienti pátrající po kvalitní nemovitosti rozhodují, jsou desítky. Na prvních místech je však vždy lokalita, dispozice a výměra bytu, dostupnost veřejné dopravy, zeleně a možnosti parkování. K nejžádanějším a tudíž také nejdražším lokalitám, které tato kritéria skvěle splňují, patří v Praze historické centrum (Staré Město, Nové Město, Malá Strana), část Prahy 2 (Vinohrady), vybrané části Prahy 5 a 6 (Hřebenky, Ořechovka, Hanspaulka, Dejvice, Bubeneč). V nižší cenové relaci jsou pak významně preferovány lokality s dobrou dopravní dostupností v okolí tras metra. Největší zájem je o menší byty 1+kk a 2+kk, které jsou v absolutních částkách v dané lokalitě tím nejlevnějším/nejdostupnějším zbožím.

Za byt není možné vydat všechny peníze. Je třeba si nechat rezervu na vybavení

REKLAMA

Limitující při výběru je samozřejmě výše ceny nemovitosti nebo častěji možná výše hypotečního úvěru a schopnost jeho splácení. V současné době jsou úrokové míry hypoték hluboko pod třemi procenty. Díky výhodnějším podmínkám si tak při stejné výši splátek mohou lidé pořídit byt ve stejné kategorii o větší výměře nebo například přikoupit garážové stání. Klienti však při koupi bytu musejí myslet i na to, že ho budou muset vybavit. Developeři jsou většinou s přílišným vybavováním bytů v projektu velmi opatrní. Respektují, že klienti mají velmi různé představy o svém bydlení. Pokud investují do vybavení bytu, tak je to spíše formou prezentace – kompletním vybavením takzvaných vzorových/ukázkových bytů. V nižším segmentu si v drtivé většině vybavují byt sami kupující. S rostoucí cenou nemovitosti je rozpočet klienta méně napjatý a na vybavení se častěji podílejí interiéroví designéři nebo architekti. Developeři jsou svým zákazníkům zpravidla schopni a ochotni vyjít maximálně vstříc změnou dispozic bytu. Omezeni jsou jen technickými možnostmi a normami.

Starší byty mnohdy znamenají nouzi o parkovací místa a nutnost oprav

Stáří bytu není parametrem, který by určoval zájem klientů o nemovitost. Pravdou ale je, že třeba klient hledající bydlení se zajištěným parkováním může starší zástavbu prakticky vynechat. Další rozdíl je především v celkové kvalitě bydlení – na rozdíl od novostaveb klienti mohou u starších bytů narazit na jejich často zoufalý technický stav. Krom pořizovací ceny si tak musejí připravit nemalé peníze ještě na následnou rekonstrukci. To může být nepříjemné i proto, že stav společných prostor domu se zlepšuje obtížněji, protože je k tomu třeba vůle ostatních vlastníků bytů v domě. U privatizovaných domů se přitom původním obyvatelům většinou do vylepšování společných prostor moc investovat nechce.

Důkaz zájmu zákazníků? Ceny v Praze po delší době poskočily

Dle oficiálních statistik letos meziročně rostly nabídkové ceny bytů v Praze o více než 5 %. To je po delší době poměrně výrazný růst, který odráží poměrně optimistickou náladu kupujících, která je výrazně podporována rekordně nízkými hypotečními úroky. Trh luxusních nemovitostí v tomto směru není výjimkou. Pro movitější klientelu jsou aktuální podmínky značně atraktivní, mohou si velmi levně půjčit peníze a dlouhodobě investovat. Luxusní segment je tudíž se svými jedinečnými nemovitostmi velice vyhledávaný. Zhruba dva klienti společnosti LEXXUS z deseti pořizují nemovitost právě nikoliv s úmyslem se do ní nastěhovat, ale jako investici. Ty nejexkluzivnější nemovitosti LEXXUS nabízí v Praze pod značkou Lexxus Norton. Zájmu o luxusní nemovitosti právě v Praze přitom pomáhá důležitý fakt – výjimečných adres a nemovitostí je například v Praze méně, než se zdá, a jejich počet se dlouhodobě nemůže zvýšit. Staré Město, Malá Strana, Vinohrady, Hanspaulka, Bubeneč a Ořechovka budou jedinečné i za 50 a více let a díky tomu si svou hodnotu nejen uchovají, ale jejich cena poroste.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu