01. 07. 2019

Pražské a brněnské byty od začátku roku dál zdražují, tempo růstu cen se ale zpomaluje

U bytů v největších městech, a to jak u těch v novostavbách, tak u starších  pokračoval v prvním pololetí tohoto roku další mírný nárůst cen. Vyplývá to ze statistik společnosti M&M Reality. V porovnání s červencem 2018 jsou byty v Praze v průměru dražší zhruba o  11 procent, brněnské podražily v průměru zhruba o 8,5 procenta.

V Praze jsou stále nejlevnější panelové byty, za které kupující dle statistik společnosti M&M Reality zaplatí v průměru zhruba 76 tisíc korun za metr čtvereční. Průměrná cena bytů v novostavbách se pak  blíží už 105 tisícům korun za metr čtvereční. U starších cihlových pražských bytů se průměr pohybuje přibližně  okolo 92 tisíc korun za čtvereční metr. Záleží ale hodně na konkrétní adrese. „Starší cihlové byty v dobrém technickém stavu v  žádaných lokalitách od Vršovic a Vinohrad přes centrum až na Smíchov se cenám v novostavbách přibližují. V užším centru přece jen nevzniká tolik nových projektů a zrekonstruované byty v původní zástavbě patří k velmi žádaným,“ říká k tomu Jan Martina z pražské pobočky společnosti  M&M Reality.

Jak se budou ceny pražských bytů vyvíjet v následujících měsících, podle něho záleží na mnoha okolnostech. Poptávka po pražských bytech stále převyšuje nabídku, a to i přes to, že od října 2018 (opatření ČNB) trochu polevila. „Dokud je poptávka silná, mohou ceny pěkných nemovitostí v žádaných lokalitách i nadále pozvolna narůstat. Ale to tempo růstu se během posledních měsíců zpomaluje. Jednotliví kupci, stejně jako investoři stále více zvažují, jakou nemovitost pořídit a zda je její cena adekvátní,“ pokračuje Jan Martina.
Spíše stagnaci cen pak v příštích měsících očekává u bytů, jejichž cílová skupina potenciálních kupců dnes problematicky řeší možnosti financování. „Tedy spíše u větších rodinných bytů v méně žádaných lokalitách, jako jsou například některá panelová sídliště,“ dodává Jan Martina.
V Brně lze podle Jarmily Odehnalové z tamní pobočky společnosti  M&M Reality sledovat útlum v růstu cen nemovitostí. Od začátku letošního roku poskočily v průměru jen asi o 3 procenta. „Průměrná cena prodaných novostaveb se aktuálně pohybuje okolo 64 tisíc korun za čtvereční metr, u starších cihlových bytů je to 55 tisíc korun a u panelových 51 tisíc korun za metr čtvereční,“ říká Odehnalová.  V porovnání s červencem 2016 se podle ní u všech typů nemovitostí jedná o téměř 27procentní cenový nárůst.
Také v moravské metropoli poptávka po bytech stále převyšuje nabídku. „Ubývá ale lidí, kteří nákupem řeší vlastní bytovou situaci. Zvyšuje se naopak počet klientů, kteří kupují za účelem následného pronajímání. U bytů prodaných v Brně je takto využit až každý druhý,“ přibližuje Odehnalová.  Zpomalení tempa růstu cen tak podle ní není způsobeno slábnoucí poptávkou, ale spíše tím, že u mnohých nemovitostí už jsou částky na hranici toho, co kupující chtějí, a hlavně si mohou dovolit zaplatit.
Tiskové zprávy M&M Reality