27. 11. 2018

Proč tisícovky Pražanů touží po bydlení ve středních Čechách? Čísla napoví

Středočeský kraj se připravuje na zřejmě největší příliv nových obyvatel ve své historii. Pokud bude pokračovat aktuální trend na trhu s bydlením, z Prahy se do něj v následujících letech přestěhují tisícovky domácností. Za pražské platy si zde totiž pořídí výrazně lepší a kvalitnější bydlení než v hlavním městě. Vyplývá to z Monitoru přímého trhu s nemovitostmi, který připravuje portál Bezrealitky.cz. Pro Středočeský kraj by to mohlo znamenat postupné zdražení nemovitostí, zároveň s tím však výrazné oživení některých lokalit. Středočeský kraj nyní čeká úkol, jak přísun nových obyvatel zvládnout.

Průměrná česká mzda v posledním čtvrtletí rostla 5,2% tempem. V Praze byl tento růst sice nižší, jen 2,3 %, ale i tak je Praha jediný region v republice, kde je hrubá mzda vysoko nad celorepublikovým průměrem. Podle ČSÚ si průměrný Pražan vydělá 39 309 korun hrubého. Jenže optikou cen nemovitostí si za tento plat pořídí ve svém městě méně než obyvatelé ostatních krajů. Na rodinný dům v Praze může zapomenout – odkládal by na něj celou hrubou mzdu 25 let. Byt pořídí za 12 celoročních hrubých mezd. Obojí je suverénně nejvíce z celé republiky.
Pokud však svůj zájem směřuje za hranice Prahy, situace se výrazným způsobem mění – na středočeský dům postačí necelých 12 pražských platů, na byt dokonce méně než 6. Kdo navíc nemovitost vybere v dohledné době, vyhne se zdražování, které zájem Pražanů pravděpodobně vyvolá.
„Na realitním trhu sledujeme zcela přirozený jev, který v minulosti potkal i jiné evropské metropole. Dá se očekávat, že v následujících letech bude bydlení ve Středočeském kraji plnohodnotnou a běžně zvažovanou variantou pro většinu Pražanů, kteří budou plánovat svůj budoucí život,“ zmiňuje Hendrik Meyer, výkonný ředitel Bezrealitky.cz. „Na rozdíl od Prahy, která své možnosti pomalu vyčerpává, nabízí Středočeský kraj dostatek různorodých nemovitostí a má z mého pohledu potenciál přijmout až třicet tisíc nových obyvatel v následujících pěti letech.“
Podle Meyera tím vznikne nová generace středočeských obyvatel, která oživí menší středočeská města i vesnice. Jediným limitem tohoto trendu by se mohla stát dopravní infrastruktura – většina nových obyvatel totiž bude chtít i nadále pracovat v Praze.
„Pro Středočeský kraj to bude znamenat intenzivní práci na snižování dojezdových časů hromadné dopravy do hlavního města. Ve spolupráci se státními firmami bude třeba zvyšovat kapacitu železničních tratí a podnítit výstavbu nových, především ve formě takzvaných ‚středočeských tramvají‘. Dále pak vystavět chráněná parkoviště pro auta a kola u přestupních uzlů. Pokud se to nepodaří, bude to znamenat jen další nárůst automobilové dopravy na hlavních silničních tepnách,“ domnívá se Meyer.
Kolik mezd zaplatí Pražan kupující nemovitost ve středních Čechách?

• Rodinný dům ve Středočeském kraji – 11,7 průměrných pražských mezd
    (dům v Praze 25,6 pražských mezd)
  • Byt ve Středočeském kraji – 5,7 průměrných pražských mezd
    (byt v Praze 11 pražských mezd)