25. 01. 2021

Prodaných nových bytů loni v Praze mírně ubylo, celkem developeři prodali 4910 bytů

Pražský rezidenční trh v loňském roce stejně jako ostatní obory ekonomiky zasáhla táhnoucí se koronavirová krize a opakované zavádění různých restrikcí. Hlavně zákazy vycházení a omezení mezilidských kontaktů výrazně zkomplikovaly prodej nových bytů. Ty tak loni v porovnání s předchozím rokem poklesly o 4,2 procenta na 4910 prodaných bytů. Ve srovnání s rokem 2018 však jde o nárůst o 8,4 procenta. Vyplývá to z podrobných analýz společnosti EKOSPOL, která monitoruje trh s novými byty v Praze už více než 14 let.

Realitní trh se stejně jako ostatní segmenty ekonomiky musel loni vyrovnat s nečekaným protivníkem – celosvětovou koronavirovou pandemií, která na dlouhé týdny zmrazila takřka veškeré společenské dění. Tvrdě zasáhla i prodej bytů, hlavně v první jarní fázi, kdy nikdo pořádně netušil, co nás čeká. První přísná opatření v podstatě zmrazila prodeje bytů, protože zájemci o nové bydlení stále upřednostňují osobní kontakt s makléřem a vzdálená komunikaci jim příliš nevyhovuje. Lze to ostatně vidět na prodejních statistikách za druhé čtvrtletí, které byly nejhorší za posledních osm let,“ upozorňuje generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.
Postupem času se však realitní trh vzpamatoval. A to i částečně díky investorům, kteří v bytech hledají bezpečné uložení vlastních peněz. „Poslední tři měsíce loňského roku byly opravdu vydařené, prodalo se totiž 1530 nových bytů. Jde tak o nejlepší čtvrtletí od poloviny roku 2018. Kromě vyššího zájmu investorů svou roli hrály i velmi levné hypotéky, jejichž úrokové sazby loni výrazně padaly. Zároveň se díky různým vládním dotačních programům loni ještě naplno neprojevily dopady uzavření ekonomiky, takže lidé místo starosti o zaměstnání mohli řešit vlastní bydlení,“ dodává Korec.
Odhadovat další vývoj realitního trhu je nyní obtížné. „Řešení vlastního bydlení se příliš dlouho odkládat nedá, na druhou stranu lze očekávat obrovské problémy spousty firem po skončení vládních podpůrných programů. Ostatně první krachy a insolvence i poměrně významných společností lze sledovat už nyní. Na druhou stranu developeři podpoří horší poptávku domácností nabídkou cenově dostupnějších bytů. Ty předražené s cenovkou přesahující 120 tisíc korun za metr čtvereční už trh akceptovat nebude,“ myslí si šéf Ekospolu Korec, podle kterého bude rok 2021 návratem cenově dostupného bydlení.