07. 07. 2016

Subjekty:
CENTRAL GROUP

Prodej bytů Central Group za pololetí vzrostl o 44 procent, příjmy dosáhly 2,8 miliardy

„Boom nového bydlení je dán především dobrou ekonomickou situací a důvěrou domácností v budoucnost. Jeho hybnou silou jsou samozřejmě rekordně levné hypotéky,“ poznamenal šéf Central Group Dušan Kunovský. Připomněl, že „stále více lidí také koupi bytu volí jako alternativní cestu, jak uložit finance v době, kdy banky nenabízejí v podstatě žádné zhodnocení úspor“.

Byty se prodávají, ale na trh se nedostávají nové

Rekordní růst prodeje sice nepochybně všechny developery těší, problémem je ale fakt, že na trh se ve stejném tempu nedostávají nové byty. Na straně stavebních úřadů a městských části totiž chybí vůle nové projekty povolovat, a tak se nabídka nových bytů k prodeji razantně tenčí. Poptávka tak začíná mít navrch, a to se vbrzku může projevit zvýšením cen nového bydlení.

Central Group má sice aktuálně rekordních více než 2000 rozestavěných bytů, a tak by se mohlo zdát, že se ho problém s nedostatkem bytů netýká. Nicméně i z těchto rozestavěných bytů je již velká část v současnosti vyprodána.

Za celý rok 2016 Central Group očekával zhruba desetiprocentní růst prodeje, což by znamenalo zhruba 1100 prodaných bytů. Příjmy z prodeje bytů by měly překročit hranici čtyř miliard korun. Ve světle pololetních čísel by se mohla zdát tato prognóza velmi konzervativní, je ale otázkou, zda současný prodejní boom vydrží po celý rok. „Je třeba si uvědomit, že ve druhé polovině roku má začít platit novela zákona o spotřebitelském úvěru, která rozšíří možnosti předčasného splacení hypoték. To by mohlo vést banky ke zdražení hypoték, nicméně s ohledem na silnou konkurenci na bankovním trhu to zřejmě není příliš pravděpodobné,“ odhadl Kunovský.

REKLAMA

Za celý loňský rok Central Group prodal 1009 bytů za 3,5 miliardy korun. Počet prodaných bytů meziročně rostl o téměř 20 procent. Vzhledem ke složité konsolidaci v koncernu čítajícím 80 firem zatím firma neodhaduje konkrétní výši čistého zisku za loňský rok. I ten ale rostl oproti roku 2014, kdy dosáhl 587 milionů korun. Přesný údaj bude k dispozici v průběhu letních měsíců.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu