14. 03. 2017

Prodeje chalup výrazně rostou. Průměrná cena se zvýšila na skoro milion korun

Sezóna prodejů rekreačních nemovitostí začíná. Od loňského března se prodalo o pětinu více chalup než za předchozí období. Průměrná cena objektů se za stejné období zvýšila na 970 tisíc korun. Zájem ani v letošním roce nepoleví.

S příchodem jara se probouzí také zájem o rekreační objekty. Jak ale ukazují prodejní statistiky RE/MAX, obliba chat či chalup strmě vzrůstá několik posledních let a spolu s tím rostou také ceny těchto nemovitostí.

Kraj Hodnocené období březen – březen
2013/14 2014/15 2015/16 2016/17
Jihočeský kraj 1 020 271 850 060 996 490 1 243 032
Jihomoravský kraj 547 232 608 208 696 788 1 011 475
Karlovarský kraj 754 000 543 333 550 000 523 000
Královéhradecký kraj 937 639 899 250 1 379 000 1 036 381
Liberecký kraj 1 083 359 1 397 500 1 524 889 1 700 014
Moravskoslezský kraj 679 485 681 597 826 049 943 467
Olomoucký kraj 766 917 548 111 705 925 970 389
Pardubický kraj 730 264 661 771 611 049 803 322
Plzeňský kraj 936 752 708 811 760 675 1 036 236
Středočeský kraj 973 594 1 234 958 981 464 1 074 017
Ústecký kraj 628 382 727 368 774 761 752 377
Vysočina 630 982 777 226 945 236 783 080
Zlínský kraj 710 650 798 000 1 021 677 828 000
Průměrná cena za ČR 799 964 802 784 905 693 977 292

zdroj: RE/MAX
Odpočinek především
Lidé nechtějí jezdit na chalupu pracovat, ale odpočívat, houbařit, koupat se, jezdit na kole
a chodit na procházky. S tím souvisí komfort, který by nemovitost měla splňovat. „Upřednostňovány jsou objekty po rekonstrukci. V případě, že jsou příjemně a stylově zařízené, prodávají se rovnou s vybavením. Menší zájem je o chalupy určené k rekonstrukci, kde se ale očekává zohlednění reálného stavu nemovitosti v prodejní ceně,“ říká Marie Žáčková, RE/MAX Commercial. Z hlediska lokality se nejvíce chat a chalup se prodá ve Středočeském, Ústeckém a Jihočeském kraji. Naopak nejméně se prodávají chalupy na Zlínsku nebo v Olomouckém kraji.
Financování v hotovosti
Ještě před dvěma lety byl poměrně výrazný zájem o chalupy, které se daly využít k celoročnímu bydlení. Jejich cena je v porovnání s domem poloviční. V minulém roce se však poptávka změnila. Lidé se opět začali zajímat o skutečně rekreační objekty. To má samozřejmě dopad i na financování. „Protože chalupy většinou kupují lidé ve středním či důchodovém věku, nebývá problém platit v hotovosti z úspor. Pokud ale už někdo potřebuje financovat hypotéčním úvěrem, pak banky požadují, aby objekt měl  minimálně  evidenční číslo. Stavební spořitelny mají zase podmínku, že objekt musí být zapsán na katastru nemovitostí k trvalému bydlení. Tím jsou ale některé chalupy zcela vyškrtnuty ze seznamu a prostor pro výběr se snižuje,“ vysvětluje Žáčková
Milionové chalupy se prodávají častěji
Mezi nejdražší objekty, které se za poslední rok prodaly, patří roubenka v Harrachově (6,9 milionu) a rekreační objekt v Jihočeském kraji za téměř 8 milionů korun. Ze statistik ale také vychází, že se prodalo více objektů v ceně okolo čtyř milionů korun. Podobné chalupy se objevily třeba na Liberecku, v Jihomoravském nebo Olomouckém kraji. Všechny tyto objekty jsou zajímavé díky své architektuře a hlavně lokalitě. S výjimečným místem souvisí
i nejdražší nabídka, která je aktuálně zalistovaná v kanceláři RE/MAX Profil. Jde o ojedinělý objekt na Šumavě za cenu téměř 14 milionů korun.
Tisková zpráva: RE/MAX

Vývoj Swiss Life Hypoindexu