01. 03. 2021

Proměna kancelářského trhu – z trhu pronajímatelů se opět stává trh nájemců. Nájmy zlevňují, je z čeho vybírat a pobídky jsou vyšší

Koronavirové pandemii stačil přesně rok, než se proměnil kancelářský trh a nájemci začali být těmi, kteří ve vyjednávání o smluvních závazcích tahají za delší konec provazu. Na trhu klesá poptávka (vůči 2017 o 40 %), podíl neobsazených kanceláří roste; a o více než polovinu (vůči 2020) pro letošek klesne i dokončení nových kancelářských projektů. Kvůli tomu pronajímatelé začínají nabízet větší pobídky a rozevírají se nůžky mezi nominálním a efektivním nájmem. Což jsou dobré zprávy pro nájemce.

„Zatímco nominální výše nájmu – nabídková cena nejčastěji udávaná v eurech za m2 – zůstává i navzdory krizi poměrně stabilní, pronajímatelé a vlastníci nemovitostí se alespoň snaží nabízet vyšší pobídky než před koronavirovou krizí. Papírově tedy mohou ceny působit stejně, ale díky většímu počtu rent-free či příspěvkům na výstavbu mohou nájemci kanceláří dnes ušetřit 15-25 % nájemních nákladů v rámci meziročního srovnání,“říká Radek Procházka, Managing Partner společnosti Prochazka & Partners.
Nejčastějším impulsem pro přestěhování, je obecně pro kancelářské firmy potřeba expanze. Ta však dnes u většiny nájemců není na pořadu dne, když řada firem vloni naopak propouštěla a řešila co s nadbytečnou kapacitou. Komu to smlouva umožňuje, ten již přejednává s nižší kapacitou, kdo má do konce smluvního závazku daleko, se naopak pokouší přebytečné plochy podnajmout. Podnájmů se na trhu během velmi krátké doby objevilo přes 100 tisíc m2 a překvapivě i ty se poměrně dobře pronajímají, protože většina nájemců snižuje cenu i o 30 % v případě podnájmu. Jednoznačným krizovým ukazatelem je pak podíl renegociací, který se v druhé polovině loňského roku opět po letech dostal nad hranici 50 %, a je tak výrazně nad svým dlouhodobým průměrem.
„Po pětiletém poklesu neobsazenosti, který trval až do roku 2019 a neobsazenost kancelářských prostor dosáhla rekordně nízkých hodnot hluboko pod 5 %, se v loňském roce trend konečně otočil. Rostoucí neobsazenost je přitom skvělá zpráva pro nájemce – je více z čeho vybírat a pronajímatelé dávají konkurenceschopnější nabídky. V běžně publikovaných statistikách navíc zpravidla chybí podnájmy kanceláří. Reálně tak dnes může být oproti roku 2019 neobsazenost až dvojnásobná,“ dodává Procházka.
Trh si však poradí i s aktuální větší nabídkou kancelářské plochy. Banky omezují financování spekulativní výstavby a stavbu nových kancelářských projektů tak zpravidla odstartují pouze kapitálově silné společnosti, které jsou schopny projekty financovat zejména z vlastních zdrojů (např. Port 7). Jedinou potenciální nevýhodou pro nájemce v aktuální situaci tak může být menší výběr novostaveb ve střednědobém horizontu.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek