15. 03. 2021

Průměrné úrokové sazby u hypoték se i v únoru držely rekordně nízko, s tím je však konec

Únorový Broker Consulting Index hypotečních úvěrů přinesl už druhý měsíc v řadě rekordně nízké hodnoty úrokových sazeb, konkrétně 1,98 %. Stejný scénář se už ale podle odborníků nebude opakovat. Po menších poskytovatelích hypotečních úvěrů totiž postupně zvedají sazby i velcí hráči na trhu. Klienti se tak musí připravit na to, že měsíční splátky jejich hypoték zcela jistě porostou, i když zatím jen mírně.

Průměrná hodnota úrokové sazby u hypotečních úvěrů byla v únoru na úrovni 1,98 %, čili zůstala prakticky na stejné úrovni jako v lednu, kdy činila 1,97 %. Velmi nízké úrokové sazby pomohly přilákat vysoký počet žadatelů o hypotéky, jak potvrzuje i Tomáš Bartsch, finanční konzultant z OK POINTu v Jičíně: „Zájem klientů o sjednání hypotečního úvěru byl v prvních dvou měsících skutečně vysoký. V porovnání s předchozím kvartálem jsme v lednu a únoru vyřídili zhruba o čtvrtinu více žádostí o hypotéku.“
Velmi nízkým úrokovým sazbám u hypoték však s největší pravděpodobností odzvonilo a je třeba počítat s tím, že v březnu a dubnu půjdou postupně nahoru. Důvodem je především zvyšování úrokových sazeb u poskytovatelů hypotečních úvěrů. Po menších hráčích na trhu začali sazby zvedat i ti velcí, a to o 0,1 – 0,3 procentního bodu. Zvýšení se nejvíce projevuje u fixace úrokové sazby na 5 a více let. Klienty tak v dalších měsících čeká mírné zdražení hypotečních úvěrů, které se projeví hlavně zvýšením měsíční splátky.
Je možné, že průměrné úrokové sazby hypoték se mohou lehce přehoupnout přes 2 % p. a. již během března, ale domnívám se, že kvůli časové prodlevě tato situace nastane až v dubnu. Banky sice začaly zvedat sazby na začátku března, ale v současné době ještě zpracovávají lednové a únorové úvěry s nižšími sazbami. Rozpracované úvěry jsou samozřejmě dokončeny s úrokovou sazbou platnou v době podání žádosti, proto zvýšení úrokových sazeb zaznamenáme v Indexu až na začátku dalšího kvartálu,“ naznačuje další vývoj Martin Novák, hlavní analytik Broker Consulting.
V letošním roce budou hypoteční i realitní trh pokračovat růstovým tempem, které nepolevuje ani po velmi překvapivém roce 2020. Pro trh jako celek bude klíčový vývoj české ekonomiky a hlavně data o nezaměstnanosti a insolvencích. To jsou dva faktory, které se i přes pokračující omezení ekonomiky a života v Česku drží na nízkých hodnotách. Aktuálně je růst trhu výrazně ovlivněn růstem průměrné výše hypotečních úvěrů kvůli tomu, že ceny nemovitostí jdou nahoru. „Neočekávám, že by v blízké budoucnosti došlo k dramatickým změnám faktorů, které mají vliv na ceny. Jediné, co by mohlo ceny stlačit dolů, je opravdu velká a vleklá ekonomická krize spojená s nezaměstnaností přes 10 %. Tato nová ekonomická realita by totiž začala tlačit na prodávající, jelikož by výrazně ubylo kupujících,“ uzavírá Martin Novák.

Broker Consulting Index hypotečních úvěrů je analytický nástroj, který ukazuje průměrnou úrokovou sazbu u hypotéčních úvěrů, jež zprostředkovali konzultanti Broker Consulting a pobočky OK POINT u kteréhokoli poskytovatele hypotečních úvěrů. Jedná se o vážený aritmetický průměr, kdy hlavní vahou je objem úvěru. Tedy čím vyšší úvěr, tím jeho sazba do indexu vstupuje větší vahou. Výhodou metody výpočtu je skutečnost, že se do statistiky dostávají pouze skutečně schválené úvěry, a to bez výjimky všechny.
Nemůže tak dojít ke zkreslení informací a index není závislý na dodávkách třetích stran. V principu se index počítá ze sazeb, které jsou v danou chvíli pro daného klienta nejnižší na trhu nebo se nejnižší hranici přibližují, neboť klient si vybírá z mnoha možností, které mu trh v danou chvíli nabízí. A většinou si vybírá právě nejnižší sazbu úvěru, který i v jiných parametrech splňuje jejich podmínky. Broker Consulting ročně zprostředkuje úvěry v objemu přesahující 11 miliard korun.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek