14. 03. 2019

Průzkum: Pětina Čechů loni využila právních služeb. Třetina netuší, kolik stojí.

Sedm z deseti Čechů už někdy využilo právních služeb. Jedna pětina dokonce v posledním roce. Každý čtvrtý dotázaný pak uvedl, že se spor týkal rodinných sporů či dědického řízení. Třetina respondentů uvedla, že netuší, kolik právní služby stojí. To vše mimo jiné vyplývá z nejnovějšího průzkumu D.A.S. pojišťovny právní ochrany, který provedla agentura IPSOS na vzorku tisíce respondentů.

Procento lidí, kteří už někdy využili právních služeb přirozeně stoupá s věkem, neboť mají s časem více příležitostí, kdy jich využít. „Jak však ukazují výsledky průzkumu, také u skupiny nejmladších do 26 let má tuto zkušenosti více než polovina (52 %) dotázaných, což rozhodně není málo. Dílčí zajímavostí pak je, že téměř 48 % respondentů uvažuje o využití pojištění právní ochrany,“ popisuje Jitka Chizzola, generální ředitelka společnosti D.A.S. Jak dále konstatuje, velmi často jsou právní služby využívány při řešení právních sporů, přičemž nejčastěji je Češi využívají při rodinných záležitostech, sporech v oblasti zaměstnání či bydlení. “Často se řeší cena za tyto služby. Nicméně se zapomíná, že dobrý právník či pojištění právní ochrany vám v konečném důsledku může ušetřit nejen peníze, ale i spoustu starostí,” doplňuje Chizzola.
Jak Češi vnímají ceny právních služeb a kolik za ně reálně utratí?
Třetina Čechů přiznává, že netuší, kolik stojí právní služby. Nejméně se, jak sami připouští, v problematice cen za právní služby orientují starší lidé (54+). V této skupině uvádí více než třetina dotázaných (35 %), že netuší, kolik hodina u právníka stojí. Co se týče regionů, vyčnívá Praha, kde jen 18 % lidí říká, že by cenu neodhadli, zároveň tam lidé ceny odhadují vyšší než v regionech. 30 % respondentů v Praze se domnívá, že hodina právních služeb stojí více než 2 500 na hodinu. V průměru za celou ČR toto uvádí každý pátý dotázaný. Jako drahé vnímá právní služby ponejvíce starší generace (54+).
59 % oslovených v této skupině uvedlo, že si kvůli ceně právníka nenajali, i když se ocitli v právním sporu. „Jak se prokázalo, ještě o něco větší strach z ceny mají také lidé, kteří nikdy právní spor neřešili. Téměř dvě třetiny z nich uvedlo, že by si právníka kvůli obavě z vysokých cen nenajalo, což je do značné míry způsobeno právě nedostatkem informací,“ upřesňuje Jitka Chizzola.
Nejvíce zaplatili v uplynulých letech za právní služby lidé, kteří mají jen základní vzdělání – přes 10 000 Kč, a to ve 23 % případů. Nejčastěji, ve dvou třetinách případů, za ně Češi utratili méně než 5 000 Kč.
Tisková zpráva D.A.S. pojišťovna právní ochrany

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek