30. 05. 2022

Průzkum: Stavební spoření nyní využívá třetina Čechů. Založit si jej plánuje čtvrtina mladých do 26 let

Zkušenost se stavebním spořením mají dvě třetiny Čechů, dalších 11 % má v plánu si jej v budoucnosti založit. Hlavní motivací je především vidina finančního základu pro rekonstrukci nebo pořízení vlastní nemovitosti. Nejvíce Čechy láká státní podpora ve výši 2 000 Kč ročně, stejně jako stabilita a jednoduchost celého produktu. Jak ukázal průzkum pro ČSOB Stavební spořitelnu, pevnou částku si na účet stavebního spoření ukládají pravidelně dvě třetiny spořících.

Přes dvě třetiny z nás mají osobní zkušenosti se stavebním spořením, přičemž 34 % Čechů si aktuálně spoří a 32 % jej využívalo dříve. V budoucnu plánuje zřízení účtu u stavební spořitelny 11 % lidí, čtvrtinu z nich přitom tvoří mladí dospělí mezi 18 a 26 lety. Nejčastější motivací pro založení stavebního spoření je potřeba finančního základu nutného pro koupi nebo rekonstrukci nemovitosti.

„Stavební spoření je tradičním produktem, s nímž má zkušenost již několik generací Čechů. Svou sílu a smysluplnost dlouhodobě nejvíce prokazuje v nejistých dobách, kdy jsou finanční i akciové trhy nestabilní. Klienti stavebních spořitelen hledají jistotu a stabilitu, která i v takových dobách pomáhá uchovat hodnotu našetřených financí,“ vysvětluje Jiří Feix, předseda představenstva ČSOB Stavební spořitelny a Hypoteční banky.

Největší motivací je podpora státu

Na dlouhodobé atraktivitě stavebního spoření má svůj největší podíl podpora státu. Příspěvek ve výši 2 000 korun ročně je nejčastější důvod, který přivedl ke stavebnímu spoření 45 % lidí. Dalším 30 % dotázaných přesvědčila shodně jednoduchost a stabilita produktu.

Skoro pětině lidí spoření založili rodiče nebo prarodiče, což je také nejčastější způsob založení u mladých lidí do 26 let. Možnost sjednání výhodného meziúvěru již v průběhu spoření přilákala 13 % respondentů, nejčastěji mezi 54 a 65 lety.

REKLAMA

Skoro dvě třetiny uživatelů stavebního spoření preferují ukládání pevné částky jednou za měsíc. Necelá pětina pak spoří shodně nepravidelnými a jednorázovými příspěvky.

„Stavební spoření je spolehlivou volbou, jak bezpečně zhodnotit našetřené finance. Právě teď je na uzavření smlouvy ideální doba, protože stavební spořitelny nabízejí vyšší úročení díky rostoucím základním úrokovým sazbám. Je to skvělá příležitost, jak neztrácet hodnotu peněz a připravit se třeba na nákup do nemovitosti, jejichž ceny stoupají vzhůru,“ vysvětluje Jiří Feix.

Spoření pro i děti i na dovolenou

Pouze 17 % klientů stavebních spořitelen využije po skončení smlouvy finance jinak než na potřeby spojené s bydlením. Třetina z nich úspory zužitkuje při běžné spotřebě. Skoro čtvrtina pomocí něj spoří dětem, aby měly lepší budoucnost a jednodušší vstup do dospělosti. Necelá pětina spořících respondentů si díky našetřeným penězům vybaví domácnost lepším nábytkem a novou elektronikou. Tímto způsobem přistupuje k naspořeným financím 31 % mladých do 26 let.

„Stavební spoření je jednoduchým spořícím nástrojem s garantovaným výnosem pro kohokoliv. Navíc jsou vklady u stavebních spořitelen pojištěné. Naše Stavebko bez limitů si lze založit bez vstupních poplatků i bez omezení cílové částky až do výše 5 000 000 korun,“ doplňuje Jiří Feix.

Hlavním důvodem, pro který lidé nechtějí stavební spoření využívat, je ve 41 % případů nedostatek financí, které by si mohli pravidelně odkládat bokem. Skoro čtvrtina dotázaných využívá pro spoření jiné finanční produkty (např. spořicí účet, investice, penzijní pojištění) a 14 % si raději spoří v hotovosti.

Průzkum byl v únoru 2022 realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos na vzorku 1050 respondentů.