Text: Jana Zámečníková

11. 09. 2018

Průzkum Wüstenrot: Nemovitosti jsou předražené, zpřísnění pravidel pro hypotéky je ale nezlevní

Podle aktuálního průzkumu finanční skupiny Wüstenrot považují zájemci o nemovitosti jejich ceny nadhodnocené, přiměřené se zdají jen 15 % z nich. A ani očekávané úpravy pravidel pro získání hypotéky ceny bydlení podle 36 % respondentů příliš nezmění.

Ceny bytů vzrostly za poslední čtyři roky v průměru téměř o polovinu a tento trend stále pokračuje. Podle 83 % Čechů, kteří plánují v dohledné době pořídit nebo rekonstruovat nemovitost, jsou přitom nadhodnocené. Jejich přiměřenost připouští 15 % a pouhé 1 % by si je dokázalo představit vyšší. „Ceny nemovitostí ovlivňuje řada faktorů, např. nedostatek nájemního bydlení, zájem o nákup nemovitosti ze strany zahraničních investorů, dlouhé schvalovací lhůty nové výstavby, a v neposlední řadě také nízké úrokové sazby a tedy dostupnější hypotéky,“ vysvětluje Marian Holub, produktový manažer hypoték finanční skupiny Wüstenrot.
Nová pravidla, staré ceny
Právě hypotéky ale mohou brzy zamíchat kartami. Od října totiž začnou platit zpřísněná pravidla pro jejich sjednání – banky začnou bedlivě kontrolovat, zda výše všech půjček jednoho klienta nepřekračuje 9násobek ročního čistého příjmu a měsíční splátky nejsou vyšší než 45 % čistého příjmu domácnosti. „Technicky vzato to nejsou pravidla nová, jde spíše o jejich přísnější dodržování,“ upřesňuje Holub.
Na hypotéku v potřebné výši tak podle vlastních slov od podzimu nedosáhne 48 % zájemců o koupi nemovitosti, 13 % tak o ni raději zažádá ještě do konce září. „Otázkou je, zda přísnější pravidla hypoték zlepší dostupnost bytů a domů, tedy zda je zlevní. Podle našeho průzkumu to ti, kteří plánují nějakou nemovitost koupit či rekonstruovat, neočekávají,“ doplňuje Holub. Jen 28 % respondent předpokládá zlevnění na realitním trhu, naopak zdražení očekává 36 % a shodně 36 % se domnívá, že změny na trhu hypoték nebudou mít na ceny vliv.
„Nejstabilnější z pohledu zájemců se přitom jeví trh v Praze. Až 43 % Pražanů neočekává, že zpřísnění hypoték povede k růstu cen nemovitostí. A to i přes to, že podle odborníků právě v Praze půjdou ceny zejména bytů ještě nahoru,“ doplňuje Holub. Zdražení se naopak obává zbytek republiky, kde růst cen nemovitostí čeká zhruba 40 % respondentů.

—-
Průzkum finanční skupiny Wüstenrot proběhl 3. – 9. července 2018 za pomoci on-line nástroje Instant Research výzkumné agentury Ipsos. Dotazováno bylo 525 respondentů, kteří plánují nákup nebo rekonstrukci nemovitosti.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek