18. 06. 2019

První generace majitelů chat a chalup odchází, objektů je díky tomu v nabídce víc, ale jejich ceny před sezonou rostou

Rostoucí zájem o domácí dovolenou zvedá ceny za ubytování takřka po celé České republice a hlavní turistické destinace očekávají rekordní návštěvnost. Stále více Čechů tak začíná považovat nákup rekreačního objektu za dobrou investici a při jeho hledání již počítá s tím, že se o svou chatu nebo chalupu budou v sezoně dělit s dalšími návštěvníky a zaplatí tak její provoz. Nepohrdají ani nákupem vysokokapacitních objektů nebo celých rekreačních areálů.  Zároveň odchází první generace chatařů a chalupářů, což přináší na přímý trh celou řadu nových objektů. Jejich cena je však vyšší než v minulosti. Na zajímavé trendy, na které upozornil portál Bezrealitky.

V Česku podle posledního sčítání domů a bytů atakuje počet chat a chalup asi 450 000. Velké množství objektů přitom mění v posledních letech majitele. Jedná se totiž o chaty a chalupy první generace chatařů a chalupářů ze sedmdesátých a osmdesátých let. Jejich děti či dědicové však o objekty leckdy nejeví zájem a raději je nabídnou k prodeji. Díky tomu je nabídka objektů výrazně pestřejší, než tomu bylo v minulých letech a v některých lokalitách začne lícovat s poptávkou. Za objekty však jejich noví majitelé chtějí (a dostanou) výrazně více peněz v minulosti.
Celkově vyrostla cena rekreačních objektů meziročně asi o 15 %. Specifické typy chat a chalup však vykazují skokový růst, týká se to především objektů, u kterých je možnost rekonstrukce či přestavby na plnohodnotný dům, nabízející celoroční bydlení. V konkrétních lokalitách, zejména v krátké dojezdové vzdálenosti do Prahy, ceny těchto objektů stouply meziročně o více než polovinu. Díky zhoršující se dostupnosti a kvality vody se také skokově zvedly ceny chat a chalup poblíž přehrad, zejména u Vltavské kaskády.
Češi však začínají mít zájem také o nákup celých rekreačních areálů. Před sezonou se jich na Bezrealitky napřímo prodalo několik desítek, zejména díky tomu, že jejich cena zůstává překvapivě nízká. Nejčastěji se jednalo o horské penziony před rekonstrukcí, které umožňují celoroční využití anebo chatkové osady poblíž vodních ploch.
“Rekreační objekty svou různorodou dispozicí i lokalitou nahrávají prodeji na přímo. Jejich majitelé k nim mají často citovou vazbu a chtějí si sami vybrat zájemce, který bude akceptovat stav nemovitosti. Navíc prodej na přímo nechává prostor pro případnou diskuzi nad cenou,” uvádí Hendrik Meyer, CEO Bezrealitky, který odhaduje, že za letošní rok se na Bezrealitky prodá přes 500 rekreačních objektů v celkové hodnotě přes 1,2 miliardy.
Nejoblíbenější lokality:

• Slapy