11. 07. 2019

Rady, které vám během dovolené mohou „zachránit krk“

Během zahraniční dovolené se nemalé procento Čechů dostane do problémů, a to často bez vlastního přičinění. Nepříjemné komplikace jako krádež peněženky, ztráta dokladů, autonehoda, zablokovaná platební karta či „tučná“ pokuta dokáží výrazně nabourat odpočinkový pobyt v zahraničí. Mnoha problémům se ale dá předejít, nebo je „elegantně“ vyřešit.

Náklady běžné domácnosti na zahraniční letní dovolenou se běžně vyšplhají na desítky tisíc korun. Taková položka již většinou rodinný rozpočet významně zasáhne a další nečekané výdaje již pak bývají pro většinu lidí značnou komplikací. Miroslav Zborovský, ombudsman klientů společnosti Home Credit, přináší pár tipů, jak se některým nepříjemnostem vyhnout nebo je co nejefektivněji vyřešit.

Při ztrátě peněženky jde o čas

Krádež nebo ztráta peněženky v zahraničí dokáže vyvést z rovnováhy i zkušeného cestovatele. Přijít o hotovost, platební karty a doklady někdy i tisíce kilometrů od domova je sice velkým problémem, ale řešitelným. V první řadě je důležité okamžitě začít jednat a kontaktovat svou banku s žádostí o blokaci karty. „Blokace karty se dá sjednat rychle – buď zatelefonujete na zákaznickou linku vaší finanční instituce, nebo to uděláte prostřednictvím internetbankingu. Základním pravidlem je zbytečně neotálet a jednat co nejrychleji, aby nedošlo ke zneužití karty. Je dobré si do telefonu uložit číslo klientského centra, a mít ho tak kdykoliv po ruce. Po návratu domů vám bude vydána karta nová,“ radí Miroslav Zborovský z Home Creditu.
S chybějícími penězi vám pak dokáží pomoci příbuzní nebo přátelé v České republice. Existují totiž služby, prostřednictvím kterých vám mohou poslat peníze. Například přes službu Eurogiro vám pošlou potřebný obnos peněz na dohodnutou adresu. Se systémem Western Union vám zase přímým bankovním převodem přičtou peníze po vložení příslušné částky v bance v České republice, které si následně vyberete na pobočce v místě, kde se nacházíte. Co se týče dokladů, krádež nebo ztrátu je třeba urychleně nahlásit na nejbližší policejní stanici. Na velvyslanectví v daném státě by vám měli vydat náhradní doklad – tedy cestovní průkaz.

Pozor na specifická pravidla silničního provozu

Pokud se plánujete vydat na dovolenou autem, určitě je vhodné prostudovat zvláštnosti v pravidlech silničního provozu v zemích, přes které projíždíte. Snadno se totiž může stát, že dostanete pokutu ve výši i několika set eur, aniž byste si uvědomili, že jste vůbec nějaký přestupek udělali. Například v Rakousku se doporučuje dávat si pozor na rychlost všude, zejména pak ve vybraných zónách se zvýšenou ochranou životního prostředí. Číhá tu na vás nejen pokuta za překročení rychlosti, ale i za znečištění životního prostředí. Při cestě přes Slovinsko vám hrozí jedny z nejvyšších pokut v Evropě vůbec. V průměru tu řidiči za rychlou jízdu platí pokutu více než 300 euro. Pozor i na alkohol. V Itálii nebo Chorvatsku je u řidičů přípustná hranice do půl promile, ale už v Maďarsku platí nulová tolerance, takže to při průjezdu hranicemi mějte na paměti. Komplikace mohou nastat i při povinné výbavě vozidla. U nás například hasicí přístroj v autě povinný není, ale v Bulharsku, Polsku či Rumunsku, ano.

Prioritně platební kartu, ale i menší hotovost

Mnoho lidí si z dovolené přiveze nevyužité chorvatské kuny, maďarské forinty či bulharské lvy a neví co s nimi. Mohou se sice hodit další rok, ale určitě je lepší a výhodnější platit v cizině kartou, než si měnit hotovost nebo si vybírat místní měnu z bankomatů. Zcela bez hotovosti se však většinou neobejdete. „Pokud jedete do zahraničí, určitě si vezměte platební kartu. Pokud se stanete obětí již zmiňované krádeže peněženky, kartu můžete v okamžiku zablokovat. Každopádně malá hotovost se hodí už pro případ nákupů v různých stáncích nebo na trzích, které nemají platební terminály,“ doplňuje Zborovský. Pokud máte kreditní kartu, může vám takzvaně „vytrhnout trn paty“.
Některé karty totiž v rámci svých asistenčních služeb zprostředkovávají třeba pomoc při autonehodě či náhlé hospitalizaci. „Při poruše auta se vám tak dostane pomoci s opravou, odvozem do servisu, náhradní dopravou či se zabezpečením ubytování. Zdravotní asistence zase může zahrnovat nadstandardní ubytování při hospitalizaci, pobyt v nemocnici s dítětem či zdravotní infolinku. V kritické situaci stačí vytočit asistenční službu a operátor by se měl o všechno postarat,“ doplňuje ombudsman klientů Home Creditu.
Tisková zpráva Home Credit

Vývoj Swiss Life Hypoindexu