25. 03. 2020

Realitní makléři hlásí pokles zájmu o nemovitosti, byty možná zlevní

Nouzový stav a šíření nového typu koronaviru v České republice bude mít minimálně krátkodobě značný dopad na trh s nemovitostmi. Realitní makléři napříč republikou hlásí v těchto dnech výrazný pokles zájmu o prodej domů a bytů. Objevují se také případy, kdy kupující nechce dokončit už předchystaný obchod, protože se obává, jaký bude vývoj v nadcházejících měsících. Vyplývá to z analýzy společnosti FérMakléři.cz, která spolupracuje s více než 100 realitními makléři z velkých i malých realitních kanceláří napříč celou Českou republikou.

„Mnoho lidí v těchto těžkých dnech jednoduše nemá chuť ani kapacitu řešit prodej své nemovitosti. Prohlídky aktuálně prakticky neprobíhají. Byť to makléři zakázáno vládou nemají, zájemcům o nemovitost to umožněno není. Hlavně však panuje mezi zájemci a makléři společná shoda, že je lepší prohlídky odložit,“ uvedl Jan Boruta, jednatel FérMakléři.cz.

Někteří lidé, kteří se delší dobu chystali na nákup nové nemovitosti, nyní z obchodů couvají. Důvodem jsou právě otázky spjaté s koronavirem, respektive nejistotou ohledně budoucích příjmů. „Příkladem může být pilot, kterému nenadále zkrátili pracovní úvazek, kvůli čemuž přichází o podstatnou část svého příjmu. Ze strachu z nedostatku finančních prostředků se rozhodl nákup nemovitosti nakonec neuskutečnit. Toto chování není výjimkou,“ uvedl Boruta.

Podle něj se mentalita kupujících rychle mění, protože nikdo nezná odpověď na otázku, za jak dlouho se Česká republika s nákazou vypořádá a zda se za pár měsíců znovu nevrátí. „Tato nejistota dostává kupující do situace, kdy se jim vyplatí čekat, co se bude dít, jelikož zkrátka netuší, jestli budou mít dostatek peněz nebo jestli ceny náhodou nepoklesnou. Toto oddalování nákupu bude trvat zřejmě tak dlouho, dokud investoři nezískají důvěru, že se vše dostává do normálu, nebo dokud nemovitosti nezlevní,“ říká Boruta.

Makléři očekávají, že nabídka v budoucnu poroste. Mimo jiné i o nemovitosti, jejichž majitelé nebudou schopni splácet hypotéku z důvodu ztráty zaměstnání nebo části příjmu v souvislosti s aktuální koronavirovou krizí. „Nabídku může ovlivnit také případný strach vlastníků, kteří uvažují o prodeji v horizontu půl roku až roku. Právě ty nejistota přiměje začít prodávat v nejbližší možné době. Kombinace snižující se poptávky po nemovitostech a zvyšující se nabídky pak přirozeně povede k poklesu cen,“ uvedl Boruta.

REKLAMA

Vývoj cen nemovitostí podle něj závisí na finanční situaci lidí a náladě ve společnosti. Pokud obavy z koronaviru opadnou do dvou měsíců, nemusí se to v cenách nemovitostí vůbec projevit. „Pokud však obavy budou pokračovat a ukáže se, že tuto nenadálou situaci velké množství lidí ekonomicky nezvládlo, vlastníci budou prodávat, dřívější zájemci o koupi si ji nebudou moci dovolit a ceny nemovitosti budou klesat,“ dodal Boruta, podle něhož se realitní makléři snaží na situaci reagovat pomocí moderních nástrojů. Nabízejí klientům například online schůzky pomocí videohovorů nebo prohlídky nemovitostí na dálku.

Tisková zpráva FérMakléři.cz