23. 04. 2015

Realitní trh je nejživější od finanční krize, problematická je legislativa

Odborníci z oblasti finančnictví, stavebnictví, nemovitostí nebo hypotečního trhu se v Praze sešli na pátém fóru Strictly Residential organizovaném pod patronací společnosti LEXXUS. A aktuální vývoj v oblasti rezidenční výstavby vidí pozitivně. „Podle všech dostupných statistik (počet prodaných bytů, objemy hypoték), které ve společnosti sledujeme, zažíváme na rezidenčním trhu nejživější období od finanční krize. Vzhledem k pozitivnímu vývoji ekonomiky a rekordně nízkým úrokovým sazbám předpokládáme, že pozitivní vývoj bude pokračovat i v nejbližším období,“ popsala Denisa Višňovská z realitní kanceláře LEXXUS.

Developeři podle odborníků oprašují dříve pozastavené projekty a mají hlad po nových akvizicích. Jsou přitom motivováni výrazným růstem poptávky zákazníků a výsledných prodejů. Pomáhá jim, že se kupující díky výhodným úrokovým sazbám hypoték rychleji rozhodují k nákupům nového bydlení.

„Očekáváme, že se příznivé úrokové sazby u hypoték udrží po celý letošní rok a pravděpodobně i na začátku příštího roku. Sazby mezi jednotlivými bankami se však budou i nadále lišit. Impulsem k růstu sazeb může být připravovaný zákon o úvěrech pro spotřebitele, který přinese klientům větší flexibilitu a větší míru ochrany. Ta může být ale vykoupena vyšší cenou – tedy vyšší úrokovou sazbou,“ odhadl hypoteční expert Pavel Bultas ze společnosti HYPOASISTENT.

Sazby podle něj už s největší pravděpodobností dále výrazně klesat nebudou, i když mírný pokles nebo růst vyloučit nelze. Čekat s nákupy se ale rozhodně nevyplatí, protože již dnes jsou úrokové sazby tak nízko, že nemá smysl spekulovat o dalším poklesu. Vzhledem k tomu, že ceny nemovitostí budou spíše růst než klesat, nevyplatí se s koupí čekat. Případný pokles sazeb podle Bultase růst cen určitě nevykompenzuje.

Banky nejen ochotně poskytují úvěry na bydlení, ale také financují developerům výstavbu nových rezidenčních projektů. „Na trhu je z mého pohledu převis volných peněz nad vhodnými (a připravenými) projekty k výstavbě,“ uvedl Pavel Kliment, partner odpovědný za služby pro realitní a stavební společnosti, KPMG v České republice, a dodal: „ Problémem aktuálně není nedostatek financí, ale především regulace. Příprava nových projektů naráží na nestabilitu pravidel a jejich časté změny výrazně zvyšují nejistotu investorů. Důsledkem může být nedostatek připravených projektů a výrazně omezená výstavba v horizontu dvou až tří let.“

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek