Pátek 06. prosince. Svátek má Mikuláš.

Realitním transakcím se v prvním pololetí dařilo, letošní rok bude nejspíš nadprůměrný

16.07.2019 01:07 Tisková zpráva:

Údaje o investičních transakcích v českém realitním sektoru za první pololetí roku 2019, které shromáždila společnost Cushman & Wakefield, svědčí o značném nárůstu jejich objemu. Dosažená hodnota – 1,743 miliardy eur – ukazuje, že pokles z roku 2018 byl jen výkyvem, nikoli trendem. Podle očekávání se bude realitnímu trhu podobně dařit i ve druhém pololetí letošního roku a jeho celkový výsledek by mohl přesáhnout tři miliardy eur.

„Aktivita na investičním trhu dále roste, a to zejména v segmentech kanceláří a průmyslových nemovitostí. Celkový objem transakcí meziročně stoupl o 69 procent, objem transakcí kanceláří se oproti loňskému pololetí téměř zdvojnásobil, když vzrostl o 81 procent,“ komentuje nárůst Michal Soták, partner a vedoucí investičního týmu pro střední a východní Evropu ve společnosti Cushman & Wakefield.

Kancelářské budovy vedou jak v objemu transakcí, tak v jejich počtu: z celkových 33 letos dosud uzavřených transakcí jich 15 bylo právě v tomto sektoru. Následují retailové nemovitosti (7), za nimi hotely (6) a průmyslové objekty (5); co do objemu je pořadí na druhém a třetím místě obrácené.

Tabulka 1: Objem transakcí

Objem transakcí podle typu nemovitosti (milion EUR) 2018 H1 2019 H2 2019 – výhled 2019 – výhled
Kanceláře 955 1 005 737 1 742
Hotely 171 367 80 447