Text: Jiří Havelka

19. 09. 2016

Rekonstrukce bytu je nutná, ale chybí na ni peníze. Co s tím?

V bankách posuzují žadatele o půjčku prakticky bez kontaktu s ním samotným, dokumenty prověřuje počítač. A když máte třeba pracovní smlouvu na dobu určitou, jste rovnou zamítnuti. I když máte dostatečné příjmy na bezproblémové splácení.

Oproti tomu P2P platformy přistupují k žadatelům o půjčku individuálněji. Dokážou jako doklad o příjmu akceptovat například i zaplacené faktury nebo potvrzení od zaměstnavatele o plánovaném prodloužení pracovní smlouvy.

“Na rekonstrukci nemovitosti či vybavení bytu si u Benefi žádá o půjčku 40 % lidí. Často k nám přicházejí s tím, že jim banka odmítla půjčit, přestože na bezproblémové splácení měli,” říká Pavel Matoušek, předseda představenstva společnosti Benefi.

On-line P2P platformy šetří lidem čas i peníze. Žadatelé si totiž sami vše “naklikají”, nemusejí nikam chodit a ani platit za čas finančního poradce, který by se jim věnoval v kamenné pobočce. Díky tomu mohou P2P platformy nabídnout dlužníkům nižší úrok, než by dostali u běžných nebankovních firem, které půjčují peníze.

A co musí splňovat žadatel, když si chce půjčit? Musí doložit dva doklady totožnosti – občanský průkaz a řidičský průkaz, pas nebo zbrojní průkaz. Měl by mít pravidelný příjem a vlastní bankovní účet, na který mu P2P platforma zašle peníze. Zároveň nesmí být uveden v registrech dlužníků. I P2P platforma si totiž ověřuje uvedené informace ve stejných databázích jako banky (Insolvenční rejstřík, Solus, NBCB, CEE, …).

Tisková zpráva: Benefi

Tisková zpráva: Benefi