14. 01. 2021

Rekordní konec roku – MONETA hlásí mimořádný zájem o hypotéky

Velký zájem o hypotéky, který banka evidovala na konci třetího kvartálu 2020, nepolevil ani na sklonku roku. Objem sjednaných hypoték činil jenom za listopad loňského roku 5,4 miliardy korun. To znamená meziroční nárůst o 364 %. Stejně silný byl i prosinec. Ve dvanáctém měsíci bankéři Skupiny MONETA schválili hypotéky za 5,3 miliardy korun. Vysoký byl také podíl refinancování hypoték, který činil 47 %.

„Velice si vážíme důvěry klientů, kterou vkládají do našich produktů v této době. Ukazuje se, že naše cenová politika, způsoby prodeje a online služby usnadňující sjednání hypoték dávají lidem smysl. Kromě peněz jim šetříme i čas,“ říká předseda představenstva MONETA Money Bank Tomáš Spurný. V roce 2016, kdy MONETA vstoupila na burzu, činil podíl banky na hypotékách v České republice pouhých 1,5 %. V současné době se pohybuje na úrovni 6,6 %. „Cílem Skupiny MONETA je minimálně desetiprocentní podíl na tuzemském hypotečním trhu,“ dodává Tomáš Spurný s tím, že tomu mají pomoci právě také digitální nástroje, které klientům urychlí a usnadní cestu k vlastnímu bydlení.
V listopadu MONETA začala s postupným on-line sjednáváním nových hypotečních úvěrů. „Konkrétní a časově garantovanou sazbu hypotéky klienti získávají v prostředí hypoteční kalkulačky na našich webových stránkách během několika kliknutí,“ popisuje online proces Tomáš Kostrhoun, senior manažer hypoték, Product & Marketing, MONETA Money Bank. Zájemce si pak s bankou vymění e-mailem potřebné dokumenty včetně návrhu smlouvy. Na pobočce pak probíhá jen samotný podpis smlouvy „Ještě v první polovině letošního roku chceme spustit on-line ocenění nemovitosti, skóring a digitální podpis,“ avizuje Matěj Novák, senior manažer hypoték a externí distribuce MONETA Money Bank, který stál u zrodu úspěšné a v Česku unikátní platformy pro refinancování hypoték Refinanso. Prostřednictvím té se po roce od spuštění uskutečňuje online více než jedna čtvrtina refinancovaných úvěrů.