01. 10. 2020

Rekreační realitní boom nekončí. Na podzim vzroste zájem o chalupy

Letos kvůli omezenému cestování zažil český realitní trh rekreační značný rozmach. Chaty a chalupy šly na dračku a prodávající si mnuli ruce, že i na staré chalupě vydělají peníze. Meziročně podle realitního portálu Vitio.cz poptávka za devět měsíců vzrostla o cca 28 procent, přičemž ceny ve srovnání s minulým rokem vzrostly zhruba o 18 procent.

Lidé nechtěli trávit nouzový stav zavřeni v bytech bez možnosti změnit prostředí. Zdá se, že na podzim bude situace podobná. „Na rozdíl od jara letošního roku očekávám zvýšený zájem o chalupy, tedy spíš o rekreační objekty, kde se v podstatě dá bydlet celoročně,“ uvádí Hana Němečková z realitního portálu Vitio.cz.
Lidé, které jarní nouzový stav ekonomicky nijak zvlášť nezasáhl, nebo naopak na něm vydělali, zvažují, kam vložit peníze. Vzhledem k tomu, že nikdo neví, co nám budoucnost přichystá i dříve dynamičtější investoři hledají klidnější finanční přístav. Nemovitosti jsou čím dál víc v hledáčku investorů, protože nejsou zas tak rizikové a obecně jsou považovány spíše za ty konzervativní.
Prozatím ceny nemovitostí pandemie koronaviru extrémně neovlivnila. Výhledově očekáváme pokles cen hlavně u bytů, či domů, které jen těžko hledají své kupce. Stejně tak tomu bude u chat a chalup. Cena klesne jen u těch rekreačních objektů, které mají nějaký zádrhel, nebo jsou dlouhodobě neprodejné,“ vysvětluje Kamila Houšková z realitního serveru Realitypro.eu.
Ve srovnání s jarem, nebude ani zájem o chalupy k rekonstrukci. Vidina lepšího počasí a home office některé kutily lákala ke koupi nemovitosti k rekonstrukci. Na podzim naopak nikdo rekonstruovat nechce. Proto čím lepší a dokončenější chalupa bude, tím rychleji zmizí z realitních portálů.
Zazimování se letos konat nejspíš nebude
Podzim s sebou přináší plno rad, jak na zazimování chaty, či chalupy. Pokud dojde k dalšímu omezení vycházení, tyto nemovitosti budou v kurzu i při chladnějším počasí. Dobrou zprávou je, že tím pádem bude i méně vykradených rekreačních objektů, které na podzim musí čelit nájezdům zlodějů.
I když na chatu budou lidé jezdit častěji, než je na podzim a v zimě běžné, měli by nemovitost podrobit podrobnému zkoumání. Vyčistit okapy, vypustit vodu, zkontrolovat střechu, případně vypnout elektřinu a určitě zazimovat zahradní techniku, kterou nevyužijí, i když na chalupu jezdit budou,“ radí Kryštof Kubajko z VideoBydleni.cz.
Češi vždy byli národ chatařů a chalupářů a v poslední době lidé tento styl života znovu objevili. Pandemie nového koronaviru pomohla tomuto způsobu trávení volného času, či dokonce dovolené, dostat se vyloženě na výsluní.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu