02. 12. 2019

Řetězec Spaces otvírá další coworkingový prostor – v pražském Karlíně. Pomůže i expandujícím ICT firmám

Až dva roky podle řady poradenských společností trvá v Praze nalezení vhodných kanceláří při expanzi na více než 4 000 m2. Přesně takovou plochu má druhé pražské centrum mezinárodního coworkingového giganta Spaces. V karlínském Nile House se otevírá právě v těchto dnech. A rostoucí společnosti sídlící nyní v Karlíně a okolí patří k jeho hlavní cílové skupině. Už proto, že se tato část Prahy s řadou nových kancelářských objektů vyznačuje vysokou koncentrací začínajících i zavedených firem z oblasti informačních a komunikačních technologií.

Právě v Karlíně chce operátor Spaces doložit význam slova flexibilní. ICT firmy velmi často pracují na projektové bázi, kdy nabírají pracovníky dle zakázek. S tím se pojí pružné požadavky na prostor. „Spaces Nile House se nacházejí na dvou podlažích s působivým atriem a vlastní kavárnou. Dispoziční řešení prostoru lze flexibilně upravovat podle klientských potřeb. Funguje jako taková stavebnice, ze které si poskládáte pracovní zázemí podle požadavků na kapacitu nebo způsob využití prostoru. Flexibilní jsme i v délce pronájmu. Ten lze uzavřít na libovolnou dobu, ať už jsou to dny, měsíce nebo roky,” vysvětluje Karel Pelán, jenž řídí rozvoj Spaces v České republice a na Slovensku. Podle něj dosavadní poptávky potvrzují zájem i ze strany IT firem a společností, které jsou s tímto perspektivním oborem dodavatelsky propojené.
Operátorem Spaces je celosvětová společnost IWG s více než 30 lety zkušeností na poli coworkingu, servisovaných a sdílených kanceláří. Praha je součástí mezinárodní sítě čítající 3 300 office center v 1 000 městech 110 zemí světa. Po otevření dalších dvou Spaces center v budově Smíchoff na Praze 5 a ParkView na Praze 4 budou Spaces s více než 15 000 m2 disponovat největší nabídkou coworkingových prostor v České republice.
Rostoucí zájem o flexibilitu lze na českém trhu nemovitostí pozorovat především v poslední době, kdy panuje nejistota ohledně dalšího ekonomického vývoje. Velmi častou motivací pro využití coworkingových prostor je také projetové řízení práce, které získává na oblibě.
Flexibilně lze místa přibírat, nebo naopak jejich počet snižovat. Je možné přesouvat se do vlastních, uzavřených kanceláří, vyhradit si prezentační místnost nebo se cíleně rozptýlit do ryze sdílené zóny. Management při tom má soustavnou kontrolu nad náklady i prací týmu.
Jak zmiňuje Karel Pelán, jenž v Česku odpovídá i za sdílené kanceláře Regus, dříve byla typickým klientem menší společnost o 2-6 lidech. Nezřídka šlo o tuzemskou pobočku mezinárodní firmy. V posledních zhruba dvou letech do coworkingových prostor vedle menších firem a freelancerů míří i mnohem početnější týmy. „Dnes nemáme problém usadit i několik set pracovníků. V minulosti pro mnohé pouze dočasně řešení kvůli stěhování nebo reorganizaci se stává součástí firemní strategie a agilního managementu,” dodává Karel Pelán
Ve Spaces najdou zázemí jak podnikatelé na volné noze, menší či středně velké firmy, ale i velké nadnárodní korporace prakticky ze všech oborů. U těch největších se zpravidla jedná o pobočky na rozjezdu, projektové týmy nebo sdílená servisní centra. Stále platí, že komunita Spaces je pro řadu subjektů atraktivní nejen díky modernímu a kvalitnímu zázemí, ale také pro neomezenou možnost navazování nových kontaktů a obchodních příležitostí.
Typické pro Spaces centra je profesionální a po všech stránkách spolehlivé pracovní zázemí za využití nejmodernějších technologií. Vysokorychlostní internet s garantovanou rychlostí 100 Mbps je dostupný jako standard. Na přání klienta lze zajistit i individuální pásma s mnohem větší rychlostí připojení.
Také samotné rezervace prostoru se řeší on-line prostřednictvím aplikace fungující podobně jako známé rezervační systémy nabízející ubytování v hotelech. Jednorázový pronájem kanceláře nebo zasedací místnosti je dostupný vlastně každému, kdo si v aplikaci vytvoří uživatelskou registraci. Stálým klientům a členům Spaces nabízejí širší spektrum služeb, včetně seminářů, vzdělávacích nebo networkingových akcí, které se pravídelně odehrávají v business clubu.
Protiváhou některým rušným zónám business clubu je tzv. tichá zóna, ve které panuje i zákaz telefonování a dalších hlučnějších aktivit. Ta je nedílnou součástí každého centra Spaces a velkému ohlasu se těší i ve Spaces Albatros na Národní třídě.
Tisková zpráva Spaces

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek