15. 03. 2019

Subjekty:
CENTRAL GROUP

Roky nedostatečného povolování nových bytů se začínají odrážet na počtu těch dokončovaných. Dramaticky jich ubývá

V posledních letech se v Praze povoluje výrazně méně bytů, než by bylo třeba a než by bylo s ohledem na ekonomický cyklus běžné. Příprava staveb a jejich výstavba je dlouhodobá záležitost. Běžný bytový dům se připravuje a povoluje asi osm let a staví rok a půl nebo dva. Kriticky nízké počty zahajovaných staveb z posledních let se tak začínají odrážet v počtech těch dokončovaných, které již třetím rokem klesají.

Na vrcholu ekonomické konjunktury a mnoho let po skončení ekonomické krize by přitom měla být situace zcela jiná. V době, kdy lidé mají peníze a pozitivně nahlížejí na svou budoucnost a poptávka po bydlení je tak velmi vysoká, by se mělo stavět „ostošest“. V Česku a především v Praze tomu tak ale není. Počty dokončených bytů v bytových domech v hlavním městě se meziročně propadly o téměř 14 procent na loňských 4008.
Ve srovnání s rokem 2016, kdy po prodělané krizi dosáhlo zahajování bytové výstavby svého vrcholu, je to dokonce o více než 20 procent. Při současném přírůstku obyvatel, a s potřebou prosté obměny zastaralého bytového fondu, a především pro snížení narůstajícího deficitu bytů v Praze, by však bylo třeba povolovat a dokončovat ročně osm až deset tisíc bytů.
Ani nejnovější čísla ČSÚ za leden letošního roku ale nesvědčí o tom, že by se blýskalo na lepší časy. V Praze bylo sice v lednu dokončeno 304 nových bytů, za stejný měsíc však úřady povolily jen 98 nových bytů v bytových domech.
Nezbývá tedy než doufat, že opatření ministerstva pro místní rozvoj, jako je již rok platné společné územní a stavební řízení nebo chystaná novela, která má zavést tzv. fikci souhlasu a v budoucnu samozřejmě především ambiciózní rekodifikace stavební legislativy, se brzy projeví na zkrácení povolovacího procesu. Snad ani vedení Prahy nezůstane netečné a podobně aktivně jako ministerstvo pro místní rozvoj začne hledat řešení neuvěřitelné desetileté délky procesu přípravy a povolení nových staveb, která podvazuje a v současné situaci vlastně zcela paralyzuje jakýkoli rozvoj města.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek