23. 05. 2020

Roste zájem o nemovitosti okolo Prahy. Nejen o domy a byty, ale i o chaty a chalupy

Praha, 22. května 2020 – Ceny bytů v Praze jsou dlouhodobě na vysoké úrovni a pro mnoho lidí je tedy takové bydlení nedostupné. Roste pak zájem o nemovitosti mimo město. Zvyšuje se atraktivita jak domů a bytů u hlavního města, ale vzrůstá zájem i o chaty a chalupy. Současná vyhrocená situace okolo pandemie a karantény, kdy byli lidé nuceně zavření doma, ještě zvýšila atraktivnost bydlení blízko přírodě, ale v dosahu života metropole. Dokládají to data od developerů a realitních kanceláří.

„Platí, že za cenu pražského bytu lze pořídit za Prahou dům se zahradou. V posledních týdnech vidíme další vlnu růstu zájmu o nemovitosti okolo hlavního města, kterou eskalovala karanténní opatření vlády. Růst zájmu je patrný jak o domy a byty určené k celoročnímu bydlení, ale i o chaty a chalupy, které dobře poslouží jako azyl a místo odpočinku,“ uvádí Jiří Švec z Evropa Realitní kancelář. Podle údajů společnosti Valuo, která analyzuje nabídku a poptávku realitního trhu, bylo například ve třetím dubnovém týdnu bylo přes inzertní realitní serverech prodáno 2x více chat a chalup, než tomu bylo ve stejném období v roce 2019. V celkových číslech stoupl zájem o chaty a chalupy oproti loňskému roku o 13 %.

V rámci okolí Prahy, které tvoří okresy Praha-východ a Praha-západ se dále zvyšuje zájem o nemovitosti. Nejatraktivnějšími lokalitami v oblasti jsou vesnice a města s dobrým dopravním spojením s Prahou. Klíčovým faktorem je také občanská vybavenost, na kterou jsou lidé v Praze zvyklí. „Růst zájmu lze pozorovat zejména v místech s dobrou dopravní dostupností a občanskou vybaveností. Na jih od Prahy je stále lukrativnější oblast okolo Říčan, s přilehlými obcemi a pražskou periferií, jako jsou například Kolovraty. V západní části ožívá zájem například o Unhošť nebo Vysoký Újezd, říká Kamil Dunaj z developerské společnosti Getberg.

Nemovitost v okolí Prahy je navíc dobrou investicí. Její cena dlouhodobě roste a další růst lze očekávat. Realitní segment byl vlivem pandemie zasažen jen okrajově a lze předpokládat, že uložení peněz do nemovitostí v okolí metropole bude dobrou investicí, která si uchová hodnotu a ještě poroste. Co se týče nárůstu v minulých letech, pak například v roce 2015 se v oblastech okolo Prahy prodávaly dvoupokojové byty za zhruba 2,2 milionu korun. V minulém roce se pak průměr vyšplhal na 3,4 milionu. U třípokojových bytů byl nárůst ještě prudší – ve stejném období vzrostl průměr z 2,9 na 4,2 milionu.

Kvůli nedostatečné výstavbě bytů v Praze stále pokulhává nabídka za poptávkou. Výstavbu nových projektů brzdí zejména přílišná byrokracie. Získat stavební povolení nebo územní rozhodnutí na výstavbu i rekonstrukci je stále obtížnější a doba předprojektové fáze až po zahájení výstavby se může natáhnout na dlouhou dobu. Na tuto skutečnost také poukazuje poslední studie společnosti Deloitte Property Index, která udává průměrnou délku stavebního řízení v České republice alarmujících 8,9 roku.

„Růst zájmu o nemovitosti za Prahou je zapříčiněn i nedostatečnou výstavbou nových bytů v metropoli. Důvodem je ubývající počet vhodných pozemků i zdlouhavé povolovací řízení nové výstavby,“ říká Serge Mayer ze společnosti Acord Invest.

Tisková zpráva Getberg, Evropa Realitní kancelář a Acord Invest.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek